ИТН готви промени в закона за референдумите

NetNews

Депутатите от парламентарната група на „Има такъв народ“ ще отворят диалог и бъдещи процедури за промени в Закона за пряко участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество в правилата за провеждане на референдум. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов на трибунка в Народното събрание.

ИТН ще направи така, че един референдум да се организира и провежда по нормален начин. Балабанов напомни за направения референдум през 2016 г. и гласувалите тогава 2.5 души. Тогава бъдещите депутати на ИТН и на лидера им Слави Трифонов разбрали, че дори и да мечтаят да постигнат нещо, има политици облечени във власт, които убиват мечтите. Няма сила на света, която да ни нара да забравим тези 2.5 българи. Днес в 47-то НС няколко години след референдума имаме възможност да напомним за същността на ИТН, подчерта Балабанов

ИТН ще направят всичко възможно да създадат нормална, демократична, прозрачна и законова среда, за да може гражданите да бъдат питани по теми и техният глас да бъде законен. ИТН ще инициира създаването на работна група от членове от всички парламентарни групи, за да обсъдят идеите. Ако се наложи ще се направят публични дискусии, защото един такъв бъдещ закон заслужава колективен труд, за да бъде максимално прозрачен, каза още Балабанов.

Бившият председател на 45-то и 46-то Народно събрание, а понастоящем депутат от ИТН Ива Митева добави, че събитията през последните месеци показали, че дебатът е назрял за пряко участие на гражданите във властта и взаимодействие с гражданското общество в правилата за провеждане на референдум. В момента законът е така направен, че няма как да произведе успешен резултат, без да има промяна в него, посочи Митева.

Тя настоя волята на избирателите да не бъде подценена, а зачитана.

В скоро време ИТН ще внесат и промени в Закона за политическите партии, особено за тяхното финансиране.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Стив Ханке: При Борисов всичко беше тайно

Да не бързаме с приемането на еврото, защото страната ни не отговаря на критериите. Освен това става дума за ”политическо решение”, което ще доведе до ”икономически последствия”. Управляващите обаче в момента действат по модела на бившия премиер Бойко Борисов, при който ”всичко е някак тайно и размито”. Интересно ще бъде […]