И Йоло Денев на учредяването на партията на Стефан Янев

NetNews

Участващият във всички протести през последните години Йоло Денев се появи за учредяването на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев. За да открие процедурата за създаването на новата формация „Български възход“ и да участва в Инициативния комитет, в залата в столичен хотел беше и икономистът Кольо Парамов.

В партията влизат още бившият регионален министър Виолета Комитова, ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив и бивш депутат от НДСВ проф. Пламен Моллов, както и кадри на служебния кабинет, на който Янев беше премиер – Ралица Симеонова, Георги Самандов, Данчо Бончев и Николай Коев.

„Български възход“ ще изпълни демокрацията със съдържание, а външната политика следва да бъде насочена към запазване на политическа независимост чрез търсене на необходимите баланси. „Това не е поредната партия, а автентична формация, която ще бъде мост между гражданите и органите на държавната власт. Ние не се страхуваме да поемем отговорност за възходящото развитие, правилната посока, която ще донесе благоденствие, мир и спокойствие. Вече сме го правили и няма нужда тепърва да се учим“, заяви Стефан Янев, цитиран от БГНЕС.

„От самото началото да е ясно – днешното събитие не е самоцел. Не го правим, защото търсим слава или престиж, всички сме доказани професионалисти в своите области. Правим всичко това, защото не ни оставиха друг избор. Не може повече да толерираме безумния авантюризъм и некомпетентност, които ни водят към дъното. Ние сме пред национална катастрофа, а дори не сме във война“, смята той.

Запитан какво е отношението им към Румен Радев, Янев отговори: Този въпрос не се задава за първи път. Не мога да разбера логиката от чистата необходимост на този въпрос. Не забелязах президентът да е тук, тъй като не му е и работа. Това е един партиен субект, който е автономен и е от хора съмишленици. Ако свързвате президентът със създаването на партия, това означава, че подлагате сценарий, при който той иска влияе политическия процес, без да носи отговорност. Той не го иска“.

На въпрос дали очаква предсрочни избори, той обяви: „Да. Вероятно те ще са до есента, предположи той, правейки уточнението, че „не мога да бъда с кристална топка в ръката“.

„Български възход“ ще направи всичко, за да е готова за избори, независимо кога са те, твърди Янев. Учредителното събрание на новата партия ще се проведе в края на май или началото на юни.

Партията на Янев обаче може и да има проблеми с регистрацията заради символа си. (на снимката по-долу). Законът забранява използването на националното знаме в партийните символи. И макар и някои съдии да си затварят очите за това, регистрирайки партии, други приемат, че законът трябва да се спазва. Преди 2 години и половината например Софийският градски съд, който води регистъра на партиите, отказа регистрация на партията на Слави Трифонов. Първият опит на шоумена беше да основе партия „Няма такава държава“. Съдът нямаше проблем със заглавието ѝ, но прие, че символът ѝ не отговаря на закона. По закон партиите не могат да използват в своите символи герба или знамето на България или на друга държава, както и религиозни знаци. Конституцията казва, че „никоя политическа партия не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет“ и „нито една политическа партия не може да се обявява или утвърждава за държавна“.

По делото на „Няма такава държава“ съдът признава, че и символите на други партии включват цветовете на знамето – Българска социалистическа партия, Атака, Национален фронт за спасение на България. „Действително, при един от субектите е допуснато вписване с описание на символа, внушаващо използване на знамето на републиката, но това не може да е основание за всеки следващ съд да допусне такава регистрация, защото принципът за равенство на политическите субекти пред закона, застъпен от настоящия състав, е принцип за равното прилагане, а не за равното неприлагане на закона за тях“, обясни съдът.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лисица предизвика кървава баня в зоопарк

Дива лисица се е вмъкнала в Националния зоопарк във Вашингтон и е убила 25 американски фламинги и шилоопашата патица, съобщи АФП. „Сутринта на 2 май екипът за грижа за птиците е открил мъртвите фламинги и е забелязал лисица в откритото пространство, обитавано от птиците“, се посочва в прессъобщение на Националния […]