И тук коронавирусът се завръща

NetNews

Научният съветник на италианското министерство на здравеопазването професор Валтер Рикиарди прогнозира нов пик на коронавируса до края на юли и връщане на извънредната ситуация до октомври, след като училищата отворят отново в средата на септември. Сегашната версия на вируса е по-заразна, въпреки че засега води до по-леки симптоми.

„Този вирус е най-заразният от всички известни, засяга горните дихателни пътища, но рядко засяга белите дробове. Може да се заразява многократно и дори при тройно преболедуване не получаваме имунитет за дълъг период. И това повторение е предпоставка за дълъг коронавирус“, казва Рикиарди.

„През юли ще има нов пик, а през октомври перспективите не са най-обещаващите. През септември ще се възобновят занятията в училищата и ще започне порочен кръг: децата ще заразят родителите си и по-старото поколение“, добави той . Специалистът уточни още, че всички варианти след „делта“ са били по-заразни, но по-малко сериозни. „Но не е сигурно, че това ще продължи“, каза Рикиарди.

Той смята за необходимо да продължи ваксинирането на хора над 80 години и деца. Експертът също така нарече грешка не само в Италия, но и в цяла Европа премахването на задължителното носене на маски в затворени пространства.

В Италия през последните две седмици броят на инфекциите се увеличи значително, като отново достигна почти 100 000 случая за денонощие. В страната вече има почти 1 милион души с диагноза ковид, от които 7000 се лекуват в болници, под 300 души са в интензивни отделения. Отчита се ръст на хоспитализираните. От началото на пандемията в страната от последиците от коронавирусната инфекция са починали 168 500 души.

В Италия са премахнати всички ограничения, възобновени са масовите зрелища, концерти и спортни събития. Маските са препоръчителни, но задължителни само в обществения транспорт и често на работното място.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Легендарен китарист откри в Япония китара, открадната от него преди 46 г. (СНИМКИ)

Казано е, че първата любов не се забравя. Това може да потвърди канадският рокаджия Ранди Бакман, който откри в Япония любимата си китара, открадната му преди 46 години, предаде Франс прес. Основателят на групата си „Guess Who“, известни с хита „American Woman“ (1970), който има много кавъри, измина пътя до […]