Йотова: Да избираме управници, които търсят справедливост за тракийската орис

NetNews

„Да избираме управници, които познават тракийската орис, не са безразлични към каузата на тракийците и търсят справедливост. Отговорните политици работят за добрите междусъседски отношения, но са достатъчно твърди, за да поставят темата за обезщетенията на тракийските бежанци“. Това заяви Илияна Йотова, която за пореден път участва в Националния младежки събор „Илиева нива“ край село Глумово, община Ивайловград. Съборът се провежда в памет на избитите деца на тракийски бежанци през 1913 г.

Вицепрезидентът изтъкна, че предишното правителство е изоставило темата за справедливостта за тракийската кауза. „Заветът на тракийците „Прощаваме, но не забравяме“ е въплъщение на силния български дух. Трябва да помним миналото, но искаме да градим и бъдещето. Да предаваме паметта на поколенията, но и желанието да градят просперираща България“, заяви Илияна Йотова.

„108 години ни делят от онези ужасяващи дни, когато безмилостно беше разсечен невинен детски живот. Скланяме глава пред паметника – детска голгота на погубените мечти на 200 деца. Скланяме глава пред героизма на обикновения човек, който искаше да опази дома и семейството си, вярата, българското“, подчерта в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкна приноса на Съюза на тракийските дружества в България, който въпреки трудностите толкова години пази паметта и я предава. Председателят на съюза Красимир Премянов благодари на президентската институция за неизменната ѝ подкрепа за тракийската кауза.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Младо момче загина в катастрофа на пътя Бургас-Средец

Тежка катастрофа отне живота на младо момче на пътя Бургас-Средец, на около километър от село Константиново, предаде Флагман.бг. Сблъсъкът между Volkswagen и Opel Zafira е станал около 22 часа снощи. 5-годишно дете се бори за живота си, още двама мъже са в болница. До 4 часа тази сутрин пътната отсечка […]