Йотова и Янев гостуват в Маджарово

NetNews

В Маджарово отбелязват "Ден на тракийската памет". Съюзът на тракийските дружества в България организира поклонение в памет на жертвите от 1913 година в Мемориалния комплекс. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко войвода. В Националното тракийско поклонение ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Стефан Янев, уточнява БНР.

Очаква се по-късно Илияна Йотова да присъства на откриването на паметна плоча на легендарния Индже войвода в ямболското село Попово. Поводът е 200 години от гибелта на войводата.

Повече за тази историческа личност и за изграждането на барелефа разказва заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева: "На 2 октомври в събота, предстои да бъде открит официално паметникът на Индже войвода, в село Попово, община Болярово, област Ямбол, което според изследвания е родното село на бащата на Стоян Индже войвода. Изграждането и поставянето на паметника е във връзка с навършването на 200 години от героичната смърт на легендарната личност. За изграждането на тази паметна плоча беше създаден инициативен комитет, в който присъстват както представители на община Болярово, ръководството, също и местни жители, които са родом от Попово и искат да увековечат тази история. Хората искат това да не се забравя, да си припомняме постоянно, че имаме минало.

Всъщност паметникът представлява барелеф, който е поставен върху мраморна морена, която е дарение от собственик на кариера. Изработката на барелефа е на скулптора Христо Дюлгеров, от Тополовград, който от няколко месеца работи върху него, вече е готов. Мраморната морена е дарение от собственика на кариерата, включително са дарени и парични средства за изграждането на този паметник.

Стойността на цялостното му изграждане, включително и с всички разходи е около 9000 лева.

Паметникът ще бъде открит в 14 часа, в село Попово, като се очаква да присъства на официалната откриване и вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Церемонията ще открият също председателят на инициативния комитет и кметът на община Болярово.

Няколко са основните дарители за изграждането на паметника на Индже войвода, сред тях са и негови наследници, жители на селото.

Доцент Мильо Петров е един от тях, въпреки че не живее в момента в Попово, но той е и сред основните изследователи на самия Стоян Индже войвода.

Скулпторът Христо Дюлгеров е и автор на монумента в Тополовград на Кара Кольо Омарчалията, който е бил знаменосец на четата на Индже войвода.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се включва в президентската надпревара

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се включва в президентската надпревара като независим кандидат, научи БНР от свои източници. Той ще бъде издигнат от инициативен комитет, който ще бъде учреден днес. Инициатива „Правосъдие за всеки“, която беше в основата на протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, […]