Кабинетът одобри електронните направления и рецепти

NetNews

Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти.

„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.

Борисов акцентира, че медиците имат още една ключова роля – помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.

В хода на заседанието здравният министър Костадин Ангелов отбеляза огромното значение на регламентираното от правителството днес издаване на електронни направления и електронни рецепти в настоящата епидемична ситуация, при която извършването на физикален преглед е силно затруднено.

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни Ангелов. Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

Борисов посочи, че във всяко едно действие правителството се води от целта – да осигури всичко необходимо за адекватното и навременно лечение на пациентите и да подпомага работата на медицинските екипи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Много болници се изправят пред фалит през януари

Много болници могат да бъдат изправени пред фалити. За това предупреди пред Нова телевизия председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова. Тя обясни, че лечебните заведения обикновено имат двумесечен срок за забавяне изплащането на разходите си към доставчици. Много болници обаче вече са влезли в задължения през октомври и ноември, […]