Кабинетът търси алтернативи на руското гориво за АЕЦ от САЩ?

NetNews

България вероятно ще търси заместител на горивото за АЕЦ „Козлодуй“, както и сътрудничество в областта на доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ. България няма почти никаква алтернатива на руския газ и на това се дължи умерената позиция на правителството за Украйна, което се опасява от ефекта на евентуални двустранни санкции. Това заяви доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра „Регионална и политическа география” към СУ „Св. Климент Охридски“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов са на работно посещение във Вашингтон. В делегацията са и представители на ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

„Единствената ни опция е да поддържаме стабилна вътрешноенергийна система… България е в особено положение – не само сме зависими от доствките на газ, но и на гориво за АЕЦ „Козлодуй“, обясни гостът.

Ако конфликтът се разшири, всякаква логистика между Българи и Русия е под заплаха, включително енергийните доставки, добави той.

Доставките на LNG от САЩ са напълно работещ вариант за диверсификация, стига да бъде завършена закъснялата с дванадесет години връзка с Гърция, а в момента се очаква и забавяне с минимум една година на терминала в Александруполис, каза Стойчев.

В коментар за бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн, Стойчев заяви, че тяхното значение постоянно нараства със забавянето на диверсификацията – процес, който е започнал със затварянето на четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“.

„Все по-труден ще бъде не само енергийният преход, но и справедливият социален преход за работещите там… Колкото повече другите елементи на енергийната система са в колапс, толкова повече „Мариците“ стават по-трудни и „по-ценни“ за промяна в какъвто и да е било аспект.“, смята той.

Въглищните централи остават най-големият източник на въглеродни емисии в страната и енергията, която те произвеждат само ще се оскъпява заради цената на емисиите и рязкото намаляване на тяхната икономическа ефективност.

„В един момент ще стоим пред въпроса – дали да имаме енергия, която е много скъпа, или въобще да нямаме такава.“

В този аспект страната може да предприеме съвсем различна енергийна политика за създаване на нови свободни въглеродни квоти, каза Стойчев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Възможни спирания на водата в Ямболско днес, 16 февруари - вижте къде

Информация от ВиК Ямбол: Поради отстраняване на аварии, днес е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места: За град Ямбол:– ул. „Кабиле“ № 5;– ж.к. „Златен рог“ № 30. За район „Тунджа“: – с. Драма, с. Челник, с. Стара река. За район Елхово:– с. Малък Манастир и с. […]
ремонт на ВиК