Кадиев: Трябва нов мораториум върху кредитите

NetNews

Може да се направи мораториум на банковите кредити. Миналата година го направихме за шест месеца и проработи, помогна на икономиката. Сега в момента, представете си, че сте едно предприятие, което е имало 5000 лева сметка за електроенергия, потребява същата енергия, нищо не се е променило и изведнъж сметката му е 10000 лева, защото цените скочиха двойно за шест месеца. А спрямо август, миналата година, скочиха два пъти и половина. И това предприятие как да издържи?! Неговите приходи не са нараснали с 250%. То трябва да извади отнякъде кеш, тоест, в момента липсва ликвидност. И затова, според мен, вече трябва да се намеси и банковата система. Към момента цените в енергетиката са проблем на икономиката, но банковата система я няма, тя не помага по никакъв начин. Ето, тук е ролята на правителството и на Централната банка. Това заяви лидерът на "Нормална България" Георги Кадиев в интервю за Dir.bg.

Това е стъпка, която бих обмислил много сериозно, ако бях на мястото на правителството. Бих говорил с Централната банка, със самите банки – как това ще се отрази на техните резултати. Защото тяхната възвръщаемост на капитала през 2019 г. беше 12,5%, миналата година беше 6%, тоест техните печалби намаляха двойно, но все пак имат големи печалби – 6% не е малка печалба от капитала, който имаш. И сега, кое е по-важно – да спасим икономиката или да спасим печалбите на банките?, попита Кадиев.

Крачката да се възстановява по 50 лева на мегават/час потребление на фирмите е добра, само че тя изисква актуализация на бюджета, като кога ще стане? Ще стане януари месец. Освен това не трябва на всички фирми да се връща.

Ето, давам Ви пример – чета вчера, че на медицинските лаборатории приходите им са скочили 4 пъти, а печалбите – 2 пъти заради COVID-тестовете, които правят. Ние и на тях ли трябва да връщаме по 50 лева? Защо? За това, че ми взимат 100 лв. на един тест, който им струва на тях 15 лв.? А в същото време има фирми, които работят на загуба, защото не могат да си вдигнат цената, понеже пазарът няма да приеме, например, ръст на цена на хляба с 30%., категоричен е Кадиев.

Има куп мерки, но в момента всички прехвърлят от едната глава на другата – Министерството на енергетиката казва КЕВР да се оправи, КЕВР казва – "ами те ЕСО да намерят решение", ЕСО казва – "ами те ЧЕЗ, Енерго Про и EVN да намерят решение, те пък казват – "ами те търговците да намерят решение". Търговците казват – "банките да намерят решение". И накрая всичките вкупом казват: "Отивайте в Брюксел и говорете", обясни Кадиев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гоцеделчевска кметица уби баба на пътя

Кметицата на гоцеделчевското село Баничан Елена Сивриева блъсна възрастна жена в село Ветрен дол, община Септември, съобщава Struma.com, позовавайки се на свои източници. След инцидента 85-годишната жена е починала в болницата в Пазарджик, а кметицата е задържана за 72 часа с прокурорско постановление. Възрастната жена е пресичала на пешеходната пътека, […]