Какви електромобили ще видим на „Автомобилен салон София 2022 „

NetNews

Бъдещето е на електрическите превозни средства, едва ли вече някой се съмнява в това. Въпрос само на време е всички нови автомобили да минат на ток. Те се движат с нулеви вредни емисии и допринасят за по-чистия въздух в населените места. У нас електрически автомобили засега могат да паркират безплатно в „Синя” и „Зелена“ зони на големите градове и за тях не се дължи годишен данък. С това се изчерпват стимулите за собствениците на електрически коли и България остава една от само петте държави в ЕС, където няма допълнително подпомагане при закупуване на ново екологично превозно средство. Затова у нас и автопаркът е един от най-старите в Европа, с всички последствия за състоянието на околната среда и за безопасността по пътищата. Въпреки това, макар и бавно, регистрациите на електрически коли растат, а с тях и броят на зарядните станции.

На автомобилен салон София 2022 от 3 до 12 юни почти всички марки ще представят поне по един електрически модел. Представителите на автомобилните производители ще покажат широк спектър от коли, задвижвани изцяло от ток. Голяма част от премиерите са с над 400 км пробег, което значи, че спокойно могат да изминат разстояние от столицата до Черно или Бяло море без допълнително зареждане. Други пък се ориентират предимно към градските маршрути, имат по-малък автономен пробег и са компактни по размер. Нарастващият интерес към кросоувърите стимулира производителите да вадят електрически SUV, каквито също ще видим на автосалона. За огромна радост ще има и спортни модели на ток, които доказват, че електрическите коли могат да бъдат едновременно бързи, вълнуващи и екологични.

На тазгодишния автосалон в София начело ще дефилират електрически автомобили с престижни награди. Hyundai IONIQ 5 бе избран за „Световен автомобил на 2022 година”, а брат му – Kia EV6 спечели приза „Автомобил на годината за Европа 2022”. И двата модела разполагат с едни от най-големите батерии, което им осигурява автономен пробег от над 528 км, както и възможност за скоростно зареждане – от 10 до 80% само за 18 минути. Неотдавна пък Skoda ENYAQ iV беше избрана за „Електромобил на 2022 година” у нас от журналистите, членове на „Прес-Авто Клуб България”. За първи път в България ще бъде представена и новата Skoda ENYAQ Coupe iV със спортен дизайн. Най-голямата батерия с капацитет 82 кВтч позволява впечатляващ автономен пробег на ток до 545 км. Сред моделите с възможности над 500 км се нареждат и новите кросоувъри Audi Q4 e-tron, както и Volkswagen ID.4 и ID.5 GTX и също ще бъдат изложени на автосалона.

За първи път посетителите на изложението ще видят изцяло новия електрически кросоувър Renault Megane E-TECH Electric, който привлича с атрактивен дизайн на каросерията и голям 12-инчов сензорен мултимедиен дисплей. С батерията с капацитет 60 кВч, моделът има автономен пробег до 470 км. На щанда на Renault ще бъде изложено и второто поколение на най-продавания електромобил на Стария континент – Zoe.

Също за първи път пред родна публика ще дебютират електрическите братовчеди от Япония – първият електромобил на Toyota, наречен bZ4X и първото Subaru на ток, носещо името Solterra. Литиево-йонната акумулаторна батерия с капацитет от 71,4 кВтч може да осигури автономен пробег от над 500 км. На бързозарядна станция с мощност 150 кВт, 80% от заряда може да бъде възстановен за около 30 минути.

Очаква се огромен интерес на автосалона да предизвикат луксозните електромобили, които по традиция идват от германските премиум марки, както и от Швеция. За любителите на изтънчения скандинавски лукс Volvo ще покаже два варианта на електрически SUV – XC40 Recharge и C40 Recharge. Докато първото е конструирано на базата на познатото ни вече XC40, то новото C40 Recharge изпъква с нова форма на каросерията с модерна спортна визия, различна от всичко предлагано от Volvo до момента. Задницата се отличава с впечатляващ дизайн на купе, а в предната част изпъкват тънките светлини с най-съвременна пикселна технология. Новото Volvo C40 Recharge се задвижва от два електромотора – един в предната и един в задната ос, със системна мощност от 408 к.с. С едно зареждане кросоувърът може да измине над 430 км по цикъла WLTP.

Нов електрически кросоувър EQB ще покаже Mercedes-Benz, който е алтернатива на модела GLB. Най-скъпите и луксозни електрически автомобили ще бъдат Audi e-tron Sportback, BMW iX и Mercedes-Benz EQS. При тях често цената достига и надминава четвърт милион лева, но пък за сметка на това бъдещите им собственици ще получат първокласен лукс, екологично придвижване и превъзходна динамика.

Безспорно най-спортните и луксозни модели на изложението ще бъдат изцяло новото BMW i4, новият Mustang Mach-E GT и Audi RS e-tron GT. Тези електрически атлети спринтират от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди и достигат максимална скорост над 200 км/ч. Почитателите на британския финес, лукс и бързина ще видят и обновения Jaguar I-PACE в ексклузивната версия Black Edition.

Освен да бъдат бързи, луксозни, големи и скъпи, съвременните електрически автомобили могат да бъдат малки, маневрени и най-важното – достъпни. В това ще се убедят посетителите на автосалона, които търсят предимно градски модел на ток и не биха дали цяло състояние за да бъдат екологични. За щастие и за тях се предлага голямо разнообразие от електромобили, като безспорно най-достъпният модел на ток е новата Dacia Spring със стартова цена от 36 700 лева. Това е типичен градски автомобил с компактни външни размери, но с учудващо просторен интериор и сравнително голям багажник с обем от 300 литра. Батерията е с капацитет 27,4 кВтч, с енергията от която се изминават до 234 км.

На щанда на „София Франс Ауто”, официален представител на марките Peugeot, Citroen, Opel и DS Automobiles, посетителите ще имат възможност да видят едни от най-рационалните електрически автомобили. При Peugeot това са e-208 и e-2008, от Citroen – авангардният хечбек е-C4, а на щанда на Opel ще блеснат новите електрически Mokka-e и Corsa-e. Луксозната марка DS Automobiles ще покаже електрическия кросоувър DS 3 Crossback E-Tense. Градските електромобили се отличават с малки размери, но за сметка на това са маневрени и пленяват с очарователен дизайн. Новите мъници на ток – Honda e, Fiat 500 Electric и MINI Cooper SE определено ще спечелят сърцата на посетителите с атрактивен външен вид, модерен интериор и иновативни технологии. Mazda пък ще покаже градския кросоувър MX-30 с обхват до 265 км.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Днес ще станат ясни финалистите в Лигата на конференциите

Днес ще станат ясни финалистите в най-новия клубен турнира на УЕФА – Лигата на конференциите. В първия полуфинал един срещу друг се изправят отборите на Марсилия и Фейенорд, като интригата е повече от сериозна. В първия двубой нидерландският тим изкова ценен успех с 3:2. Определено марсилци влизат в срещата като […]