Какво е мнението на обикновените руснаци относно евентуланата война с Украйна?

NetNews

Може да има надежда за преговори между САЩ и Русия през новата година, но натрупването на руски войски на украинската граница доведе до опасения от нахлуване и всеобхватна война. Коментаторите и експертите в Москва са толкова живи по отношение на риска, колкото и техните западни колеги, но у повечето руснаци липсва интерес.

BBC попита московчани дали се притесняват от перспективата за конфликт или по-нататъшни икономически санкции.

ЕС, Обединеното кралство и САЩ предупредиха Москва за жесток икономически отговор, а президентът Джо Байдън заплаши президента Путин със „санкции, каквито никога не е виждал“.

„Путин ще реши това“

За Роман това не е време за война и той иска отношенията да се подобрят.

„Ситуацията в страната е доста сложна, но от друга страна“, той поглежда нагоре към Кремъл, „отгоре може да имат различна гледна точка“.

Амалия вярва, че Кремъл в крайна сметка ще предприеме правилния курс на действие.

„Мисля, че не може да се изключи война. Но Путин действа много мъдро в много ситуации и определено ще разреши и това. Основният проблем сега е липсата на разбиране“, казва тя.

Въпреки надеждата за преговори през следващите седмици, реториката е на високо ниво и анализаторите на отбраната и журналистите в Русия са съгласни, че съществува риск от конфликт, дори ако движението на руските войски може да бъде обяснено с рутинни учения. Това също може да показва подготовка за някаква форма на инвазия по-късно.

Санкциите бяха наложени, когато Русия заграби и след това анексира Крим от Украйна през 2014 г. Въпреки че бяха насочени към физически лица и ключови сектори на икономиката, Москва отвърна със забрана за внос на редица продукти.

Досега Роман не е забелязал промяната. Той казва, че животът му не е бил засегнат от санкции, наложени след анексирането на Крим

Храната става все по-скъпа, но мисля, че това е глобална тенденция и не е свързана със санкции срещу Русия„, споделя той.

Сергей не е впечатлен от всички приказки за възможен конфликт. Всички съобщения за натрупване на руски войски са просто опит да се провокира Москва, смята той.

„Не вярвам да има война. В наше време просто не е възможно“, на мнение е той.

Хората извън камерата са по-склонни да говорят, но техните мнения са малко по-различни.

„Пазете нашите граници“

Владимир, който е пенсионер, е убеден, че Русия няма да започне война, но вярва, че в случай на конфликт всички украинци, живеещи в Русия, ще трябва да напуснат и Москва ще трябва да предостави пари и оръжие, контролирани от бунтовниците райони на Украйна.

Арсен, който е биолог, не вижда причина за война: „Официалното обяснение е, че войските са там за ученията, така че защо не?“

IT експерт, наричан още Владимир, има малко време за западни съобщения за планирана руска инвазия, но е обезпокоен от необоснованите твърдения на руските медии, че Украйна е изпратила голяма част от армията си на фронтовата линия. „Трябва да защитим границите си. Ако Украйна е изтеглила войските си близо до границата, защо не можем да направим същото?“

Историята е много различна в руските социални медии. Там ще откриете най-много антивоенни настроения.

„Спрете тази лудост“

Потребителят на Facebook Татяна Волнова от Москва подкрепя малък антивоенен митинг в град Киров миналия уикенд, обвинявайки руските власти в „масово промиване на мозъци на хора, които са готови да ядат боклук и да изпратят синовете и внуците си на война“.

Ние сме руснаци и не искаме война„, заявява Олга Мазурова в обществена група във Facebook, озаглавена „Мирна съпротива Санкт Петербург“. „Светът и нашата страна трябва да чуят това.“

Обвинявайки руските власти, че се отдават на войнствена реторика, тя призовава сънародниците в градовете и селата да „спрат тази лудост“.

Някои публикуваха снимки на собствените си индивидуални протести във Facebook.

Потребителят на Twitter Алексей Владимирович намира идеята за борба със съседна Украйна за абсурдна: „Нашите братя и сестри са там. Все едно да се бием със себе си. Русия ще загуби всичко!“

Някои потребители на социалните медии се опитват да разберат кога може да се осъществи инвазията, като най-често посочваната дата е 23 януари.

Има подкрепа и за руска инвазия.

Прокремълският блогър Анатолий Шарий, родом от Украйна, прогнозира „незабавен триумф за Русия“ и предполага, че служителите на отбраната очакват бърза и безболезнена война.

„Може би войната е изход“

По улиците руснаците не са склонни да говорят за каквато и да е потенциална конфронтация със Запада, но военните действия сде превърнаха в редовна тема на руската държавна телевизия.

От няколко седмици ежедневните политически предавания се фокусираха върху „истерията“ на Запада относно Украйна.

По време на ожесточена телевизионна дискусия с украински анализатор, Маргарита Симонян – главен редактор на водещия руски пропаганден канал RT – обвини Украйна в убийството на невинни цивилни в контролирания от бунтовниците изток.

„Можем да водим и нехибридна война, можем да водим нормална война“, каза тя в вечерното 60-минутно предаване по канал „Россия-1“.

Украйна е виновна за вълненията, които се проточват в източните й региони и ако Русия не може да го разреши с дипломатически средства, тогава трябва да намери друг начин да защити своите граждани от обстрел, каза тя.

„Не искам война, като нормална жена – майка на три деца. Но войната продължава и ако една малка война може да спре тази касапница, която продължава седем години, може би това е изход“, добави още Симонян.

Държавната телевизия обичайно нарича Украйна „колония на Запада“, като САЩ обвиняват, че „продължават да въоръжават Украйна“.

Правителството и президентът на Украйна често са обект на атака.

60-минутното предаване излъчи подробен репортаж, в който се твърди, че президентът Владимир Зеленски е „дълготраен наркоман“, който има няколко дилъра. Основното доказателство беше монтаж на Зеленски, който подушва или докосва носа си в отделни случаи.

Каквото и да планира Кремъл по границите на Украйна, реториката, която чувате по телевизията, изглежда не намира широко отекване по улиците на Москва.

Жена, наречена Камалия, обобщи възгледите на мнозина, които казха, че се надяват война да няма и искат просто нормален живот.

Надявам се, че ще имат достатъчно мъдрост и разбиране за възможните последици, за да предотвратят катастрофа, която може да стане не само местна, но и глобална„, казва тя.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вашият хороскоп за днес, 26.12.2021 г.

хороскоп от astrohoroscope.info Овен Днес няма да Ви свърши работа нито един от стандартните начини за действие. Трябва да сте по-изобретателни, бъдете творци. Станете инициатори. Телец Колкото и да Ви е тъжно, но ще имате доста задачки, а ще Ви се ще да си останете у дома. Не се вманиачвайте […]