Какво се случва с COVID-19 на Балканите?

NetNews

В много страни на Балканите голяма част от мерките срещу разпространението на КОВИД-19 са отменени. Премахването на рестрикциите идва на фона на намаляването на броя на новозаразените с коронавирусa. В повечето страни изискването за зелен сертификат при влизане на територията на държавата е отпаднало, предаде БТА.

АЛБАНИЯ

Затихването на пандемията в Албания продължава и тази седмица. Според данни на университета „Джонс Хопкинс“ за последната седмица има средно по 30 случая на заразени с КОВИД-19 дневно. Смъртността е ниска.

Около 43,5 процента от населението на Албания е ваксинирано.

От 1 май в Албания бяха премахнати всички ковид ограничения. Не са задължителни маските на закрито, нощните клубове работят и след 23 часа. На границите на страната не се изисква зелен сертификат.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Относително спокойна е ситуацията и в Босна и Херцеговина, където на 11 май бе съобщено за 47 нови случаи на КОВИД-19 и двама починали. Смъртността в страната е ниска.

Общият брой на потвърдените случаи от началото на пандемията е близо 251 хиляди.

Нивото на ваксинация в страната е 25,8 процента.

ГЪРЦИЯ

Броят на интубираните заради КОВИД-19 пациенти в Гърция падна под 200 за първи път от много месеци насам. Данните за тази седмица показват спад при всички епидемиологични показатели.

Броят на настанените в ковид отделения пациентите също драстично е намалял.

Изграденият имунитет на населението вследствие на ваксинационната кампания и преболедуването в съчетание с добрите атмосферни условия водят до сериозно намаляване на случаите в петата вълна на пандемията.

От началото на пандемията преболедувалите от КОВИД-19 в Гърция са 3 375 812, а повторно заразените са 127 394. Общият брой на смъртните случаи, свързани с ковид инфекцията, е 29 471.

КИПЪР

От 15 май в Кипър отпадат здравните сертификати за заведенията, както и за различни прояви, сред които сватби и кръщенета.

Според властите епидемиологичните показатели в страната продължават да се подобряват, като се регистрира спад както в броя на случаите, така и при пациентите в болниците.

Според решение на министерския съвет от тази седмица се възстановяват свижданията в болниците, но при представянето на отрицателен резултат от бърз тест срещу КОВИД-19.

Досега 53,3 процента от населението на Кипър е ваксинирано.

КОСОВО

Спокойна е ситуацията и в Косово.

Вчера бяха регистрирани 22 нови случая на заразяване с коронавируса, съобщи министерството на здравеопазването в Прищина. Тествани са 528 проби. Активни са 352 случая.

През изминалото денонощие са поставени 158 дози ваксина, а от началото на ваксинацията – 1 827 497.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Съвсем спокойна е ковид ситуацията и в Република Северна Македония, където ваксинационното покритие е около 40 процента. Правителството отмени всички ограничителни ковид мерки, освен задължителното носене на защитни маски в здравните заведения, аптеките и институциите за грижи за възрастни и хора с увреждания.

За последното денонощие в страната са направени 1271 теста, а регистрираните нови случаи са едва 89, от тях с реинфекции са 17 човека и няма регистрирани смъртни случаи.

До момента в страната са направени общо 2 034 656 теста за COVID-19. Общият брой на диагностицираните с КОВИД-19 от началото на пандемията е 310 595, излекувани са 300 675, починалите са 9 287, а активните случаи – 633.

РУМЪНИЯ

Румънското здравно министерство съобщи тази седмица, че от 16 май желаещите ще могат да си поставят четвърта доза ваксина срещу КОВИД-19.

Ваксината може да се постави във ваксинационните центрове и кабинетите на семейните лекари без предварително записване. Министерството уточни, че за момента четвърта доза може да се постави само с ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Четвърта доза ваксина може да поискат лицата на възраст над 18 години, които са ваксинирани с три дози ваксини с иРНК технология. Ваксинацията с четвърта доза може да се извърши минимум четири месеца след поставянето на третата доза.

Поставянето на четвърта доза ваксина е препоръчително по-специално за лицата над 60-годишна възраст, посочи министерството.

В Румъния до момента са поставени над 16,8 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19, като напълно ваксинирани с 8,1 милиона души или 42 процента от населението, според данни на сайта Our World in Data.

През последното денонощие са регистрирани 602 нови случаи на КОВИД-19 в Румъния, със 103 по-малко от предишния ден. Починали са шестима души спрямо осем предишния ден. В болници се намират 888 пациенти с КОВИД-19, с 25 по-малко от сряда. Нараснал е обаче броят на пациентите в интензивни отделения – 155 спрямо 144 предишния ден, сочат данни на здравното министерство.

СЛОВЕНИЯ

За последните седем дни в Словения са били регистрирани 10 138 новозаразени.

На 11 май са били регистрирани 683 нови случаи, а средно по 680 души са били заразени с коронавируса през изминалите седем дни, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Досега в страната са поставени 2,99 милиона дози ваксина.

СЪРБИЯ

Относително нормална е и епидемиологичната обстановка в Сърбия, където също намалява броят на новозаразените с коронавируса. През последните седем дни там са регистрирани средно по 464 нови случая.

47,4 процента от населението на Сърбия е напълно ваксинирано.

ТУРЦИЯ

В Турция ситуацията с разпространението на КОВИД-19 през последните седмици е много спокойна и повечето мерки срещу разпространението на инфекцията са отменени.

Властите удължиха до 1 ч. през нощта разрешеното време за пускане на силна музика и за изпълненията на живо в баровете, кафенетата и ресторантите. Решението е взето във връзка с намаляването на случаите на коронавирус в страната. То е било прието след искания на представители на туристическия бранш във връзка с наближаващия летен туристически сезон.

В последно време броят на заразените с коронавирус в страната значително намалява. За последното денонощие са регистрирани 1778 новозаразени. Осем души са загубили битката с коронавируса, а оздравелите са 1816.

85,5 на сто от населението в страната е ваксинирано срещу коронавируса, а 93,2 процента са с поставена първа доза ваксина.

ХЪРВАТИЯ

Хърватия отчете вчера 637 нови случая на коронавирусна инфекция и седем смъртни случая, свързани с КОВИД-19.

Предходния ден починалите от коронавирус са били шест, а новозаразените – 960. В момента в страната има 4781 активни случая. Хоспитализирани са 386 души.

От началото на пандемията в Хърватия регистрираните ковид случаи наброяват 1 129 836, като смъртните случаи, свързани с КОВИД-19, са 15 912.

Към 11 май са поставени общо 5 248 022 дози ваксина срещу КОВИД-19, а делът на ваксинираното население е 59,50 процента.

ЧЕРНА ГОРА

Намалява броят на заразените с КОВИД-19 и в Черна гора.

На 11 май бе съобщено за 61 нови случая, а средният брой на новозаразените за ден през последната седмица е 75.

45,5 процента от населението на Черна гора е напълно ваксинирано.

БЪЛГАРИЯ

У нас новите случаи са 332 за последното денонощие. Положителни са 5,5 процента от направените 6010 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.

Намалява и броят на пациентите с COVID-19 в болница – те са 608, от тях 62-ма в интензивни отделения

16 души обаче са починали вследствие на инфекцията, като излекувани са посочени 7024 души. Така общият им брой надхвърли 1 милион.

944 са поставените дози ваксина в четвъртък. Хората със завършен ваксинационен цикъл вече са са над 2 милиона и 57 хиляди.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Алън Пардю прави любопитен трансфер в ЦСКА

Бившият сенегалски национал Папе Суаре може да се присъедини към ЦСКА през лятото и отново да работи заедно с Алън Пардю. Двамата бяха заедно в Кристъл Палас. За подобно развитие на кариерата на 31-годишния ляв бек намеква британския интернет блог „Off The Line“ в своя публикация в „Туитър“. Папе Суаре […]