Какво се случи в Казахстан?

NetNews
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

През месец януари 2022 г. целият свят беше приковал поглед към Казахстан. В централноазиатската държава избухнаха мирни протести, които по-късно прераснаха в безредици, при които загинаха много хора, включително полицаи. В момента в Казахстан е в ход огромно разследване, което ще разкрие всички детайли за случилото се в през месец януари. Очаква се резултати да бъдат оповестени през месец март. Репортер на ФАКТИ отиде в Казахстан и посети Нур-Султан, Алмати и други градове, за да се запознае отблизо със случилото се през януари. Ето какви са изводите от нашето разследване:

В началото на годината в Казахстан избухват протести заради увеличените цени на газа. Протестите се разпространяват в редица градове, включително в най-големите. Развитието на тези събития може да се раздели на три вълни. Първата вълна са мирните демонстрации, при втората се включват престъпници и мародери, а при третата по улиците вече има въоръжени терористи. Казахстанските власти се изправят пред хибридна форма на протести – някои хора отиват на мирен протест, но на улиците има и екстремисти, които искат да се възползват от ситуацията и да превземат властта. Протестите започват с увеличаването на цените на пропан-бутана от частни компании. За няколко дни цените се удвояват и от 60 тенге достигат до 120 тенге (0,43 лева) за литър. По данни на правителството между 70-90% от превозните средства в Мангистау (откъдето започват протестите) се движат на газ.

На 2 януари в Мангистауска област започват мирни протести срещу повишаването на цените на газа. След указания на президента до 4 януари правителството своевременно отговори на исканията на гражданите и предприе мерки за намаляване на цените. След отговаряне на исканията на протестиращите в района на Мангистау започнаха демонстрации с подобни искания във всички големи градове на страната. Президентът възложи на правителството и местните власти да намират мирно решаване на проблемите чрез диалог. За съжаление протестите в редица големи градове бяха използвани от терористични, екстремистки и престъпни групи за ескалиране на ситуацията и насилствени действия. В тази връзка президентът Токаев разпореди да се вземат спешни мерки за предотвратяване на безредици и въведе извънредно положение в цялата страна от 5 януари. Най-тежката ситуация се разви в град Алмати, където терористи завзеха редица правителствени здания. Анализът на ситуацията показа, че Казахстан е бил подложен на въоръжена агресия от добре координирани терористични групи, обучавани в чужбина. Докато първоначалните митинги в Западен Казахстан бяха мирни и придружени от искания от социално-икономически характер, участниците в последвалите масови безредици не издигнаха никакви конкретни икономически или дори политически искания. На 6 януари Токаев разпореди началото на антитерористична операция в страната, насочена към премахване на заплахите за националната сигурност. Преценявайки обективно ситуацията, президентът трябваше да се обърне към страните членки на Организацията на Договора за колективна сигурност с молба да изпратят мироопазващи сили, които да помогнат за стабилизирането на страната. На 19 януари, след приключването на операцията, колективните мироопазващи сили завършиха изтеглянето си от Казахстан по искане на казахстанска страна. На 19 януари във всички региони е отменено извънредното положение и животът се нормализира. Трябва да се отбележи, че мирните протестиращи не са били преследвани по време на антитерористичната операция. Токаев възложи на правоприлагащите органи да сформират следствена група, която да проведе широкомащабно разследване и да изправи всички виновни пред правосъдието. На 11 януари 2022 г. Токаев изнесе реч в Меджлис на парламента на Казахстан. Основният лайтмотив на речта беше „Уроците от трагичния януари: единството на обществото е гаранция за независимост“ и изграждането на „Нов Казахстан“.

Причините за протестите са вътрешни – от недоволството на граждани за повишените цени, но в последствие радикални елементи се внедряват в демонстрациите в опит да свалят властта и да поемат контрол над Казахстан. Службите разкриха, че е имало и обезглавени лица, което е почерк на джихадистките групировки. В хода на разследването не беше разкрито коя терористична групировка може да стои зад обучението и изпращането на терористи на протестите в Казахстан, защото все още тече разследване по въпрос с огромно значение за националната сигурност на огромната държава. Представители на Казахстанския институт за стратегически изследвания заявиха, че страната е била на ръба на катастрофата и да загуби своя суверенитет. Държавният секретар на Казахстан Ерлан Карин, който е и експерт в изследването на терористичните идеологии, заяви, че трябва да се прави разграничение между мирните протестиращи и въоръжените радикали, включили се в протестите. По думите му благодарение на навременната реакция на президента Касъм-Жомарт Токаев, Казахстан е избегнал четвърта и пета вълна на джихад.

По време на протестите някои от екстремистите са били с предварително подготвен план – те са отишли с полицейски униформи на размириците, за да заблудят гражданите, че службите подкрепят протестите. Има доказателства, че терористите са се дегизирали като полицаи, за да създадат впечатлението, че и полицията иска да извърши преврат. Освен това над 40 тела са били откраднати от моргите в Алмати по време на размириците. Началникът на полицията в Алмати заяви, че професионално обучени хора не са оставили мъртвите и ранените, а са ги взели със себе си. Нападението в града е организирано и координирано, оръжейните магазини са били ограбени „почти едновременно”. Ситуацията можеше да се развие много по-зле, ако не беше намесата на властите. В Казахстан беше избегнат най-лошия сценарий. Лъжа е, че полицията е преследвала мирно протестиращо хора. Ако има случаи на насилие над мирни граждани, полицейските служители ще понесат съдебна отговорност в хода на продължаващото разследване. Много от демонстрантите са били въоръжени с автомати и гранати, което поставя въпроса защо мирно протестиращи граждани са въоръжени до зъби. Властите посочиха, че януарските събития не са ги отказали от провеждането на реформи, а напротив. Сега държавата води борба с монополите и иска обикновените граждани да имат повече власт в политиката и икономиката. ФАКТИ разговаря с управата на Алмати – градът, станал епицентър на протестите – и според нея мирните протести в даден момент са прераснали в терор. В първите дни на протестите полицията не е използвала оръжия, но след радикализирането им се е наложило това. Според Айман Умарова (ръководител на комисията „Акитат” за януарските събития) по време на управлението на бившия президент не е имало свободни масмедии и реална опозиция, но сега Токаев работа в посока да промени това. Вече няма да има преследване на опозиционери и журналисти.

По време на януарските събития общо 3388 оръжия са откраднати, включително от ловни магазини. Подпалени са сгради на местните власти, търговски центрове, банкови клонове, автомобили на правоохранителните органи. Международното летище в Алмати е атакувано и разграбено. В резултат на атаките престъпниците унищожават 1466 сгради и институции, 71 държавни институции, 1395 бизнес обекти в градовете Алмати, Талдъкорган, Тараз, Шимкент, Актобе и др. Унищожени са над 700 автомобила. Общият брой на участниците в бунтове и въоръжени нападения в Алмати е над двадесет хиляди. Сега следствените групи водят 3193 наказателни дела, включително 46 дела за терористични актове, 94 за убийства, 45 за безредици и други. Наказателните дела срещу 86 лица са приключени и внесени в съда. Това са обикновени престъпления (кражби, грабежи, притежание и кражба на оръжие и др.), които се разследват от Министерството на вътрешните работи, докато разследването за тероризъм е водено от Прокуратурата. Всички доклади на международни организации за правата на човека (за предполагаеми произволни арести, малтретиране и изтезания на мирни демонстранти и други лица), включително тези, публикувани в медиите, се проверяват от прокурори. Всеки факт ще е внимателно разследван с подходяща правна оценка.

Януарските събития започват с мирни протести в Мангистауска област, но по-късно те се опорочават от намесата на въоръжени терористи, които убиват, чупят, грабят и проявяват насилие. Те нямат конкретни политически искания, за разлика от мирно протестиращите. Безпрецедентните събития са похитени от въоръжени терористични и престъпни групи, религиозни и политически екстремисти. Президентът Токаев няколко пъти подчертава, че органите на реда трябва да разследват не само замесените във въоръжените вълнения, но и тези, които са превишили правомощията си. Прокурорите вече са образували 180 наказателни дела по оплаквания за изтезания. В политическата сфера държавният глава възложи на народните представители и кметове да се ангажират повече с обществеността с цел по-нататъшна демократизация на страната ни. През месец март Токаев ще обяви грандиозни реформи, които ще бъдат въведени в политическия и икономически живот на страната. Ще бъде създаден Нов Казахстан, в който обикновените хора ще имат повече гласност и роля във вземането на политически решения. Токаев иска да промени начина на управление на своя предшественик, Казахстан да стане по-богата държава, по-демократична и по-просперираща. Основните цели на реформите включват изграждане на справедливо общество, демонополизация, провеждане на политическа трансформация, ускоряване на икономическото развитие на страната и гарантиране на върховенството на закона. По отношение на външната политика, Казахстан ще продължи да води мултивекторна политика, запазвайки своите прекрасни стратегически и икономически отношения с Русия, Китай, САЩ и ЕС.

За съжаление протестите в редица големи градове бяха използвани от терористични, екстремистки и престъпни групи за ескалиране на ситуацията и насилствени действия. Сега ситуацията в Казахстан е напълно стабилна. На 19 януари във всички региони е отменено извънредното положение и животът се нормализира. Президентът Токаев възложи на правоприлагащите органи да сформират следствена група, която да проведе мащабно разследване и да изправи всички виновни пред съда. Резултатите от разследването ще бъдат представени на международната общност, след като бъдат готови. Изключително важно е да се разбере, че Казахстан защитаваше своята демокрация и конституция от радикали и терористи! Ако Казахстан не беше успял да спре терористите, те щяха да получат контрол над голяма част от страната и в крайна сметка над цялата страна. Народът на Казахстан подкрепи мерките и действията, предприети от президента Касъм-Жомарт Токаев за възстановяване на мира и сигурността в страната.

Президентът Токаев заяви, че пред новото правителство е поставена задачата да възстанови изцяло икономическия потенциал на страната. Това включва осъществяване на планираните реформи, намаляване на инфлацията и увеличаване на доходите на гражданите. Президентът добави, че на хората трябва да се предоставят равни възможности за бизнес. Той допълни, че днес се води борба с последиците от корупцията в обществото и доминацията на свръхбогатите в икономиката. Държавният глава подчерта, че е необходимо да се увеличат доходите на населението и да се намали разликата между доходите на хората, особено защото доходите на един милион казахстанци не достигат жизнения минимум. Казахстан гледа с оптимизъм към реформите и по-светлото бъдеще на страната.

В телевизионно знаково интервю Токаев заяви: „За съжаление стана ясна липсата на единен и детайлен алгоритъм на действия на правоохранителните органи при подобни ситуации. Самият аз, в качеството си на държавен глава, съм участвал в някои учения на командния щаб, във военни учения. Тези учения нямат никакво отношение към реалната ситуация, към това, което се случи в Алмати. Нямаше алгоритъм на действие. Изхождаме от това, че оръжие не трябва да се дава в ръцете на демонстрантите. Полицаите нямат оръжие. Те бяха въоръжени с шумови гранати, сълзотворен газ и разполагаха с водни оръдия. Последните не бяха използвани, защото бандитите бяха арестувани. Операцията е била подготвена от страна на терористите. Силно пострадаха млади деца, съблякоха ги и ги използваха в качеството на жив щит при атаката на президентския дворец. Използваха и жени. Следствието показва, че бандитите, които пряко участваха в бойните действия, са се намирали под въздействието на наркотици, т.е. те не са чувствали болка. Ако в заключителния етап силовите органи започваха да използват оръжие, стреляли са във всички случаи по краката, то те са падали, но не са чувствали тази болка, която обикновено чувстват ранените. Това отново говори, че операцията е била планирана. Интересен факт, една от бандитските групировки, доста голяма, е живяла в 5-звезден хотел в Алмати. Кой е плащал за това? И е разположила своя команден щаб на първия етаж на хотел „Казахстан”. Сега се води следствие и се разпитвах хора. Разкриват се такива факти, които по-рано е трудно да си представим”.

„Следствието ще разкрие какво е станало. Не искам да изпреварвам следствените органи. Това би било неправилно. Работата е много. Много бойци и техните командири напуснаха Алмати. Някои се установиха в селските региони, а други преминаха границата в съседни републики. Трети се замаскираха по друг начин. Има случаи, в които сменят самоличността си, външността си”, разкри още Токаев.

По отношение на въведените реформи, Токаев заяви: „Реформите се правят не за да се променят хората. Реформите са преди всичко промяна на системата или във всеки случай внасяне на сериозни промени и дееспособност на самата система, на функциониращата система. От тази гледна точка, предричайки някои събития, които ще се случат в бъдеще, мисля сериозно за реформа на парламентарната система. Разбира се и на партийната системата, като държавен глава аз мисля, че трябва да седя над обществено-партийни и политически структури, да служа като магнит, за да привлека различни обществено политически сили под един знаменател от гледна точка на техните позиции, които биха били продиктувани от интересите на нашата страна”.

За по-нататъшно привличане на частни инвестиции е въведен нов инструмент – стратегическо инвестиционно споразумение. На фона на пандемията държавата предостави мащабна и оперативна подкрепа на гражданите и бизнеса. Програмата „икономика на простите неща“се оказа ефективна. В рамките на нейното изпълнение са стартирани над 3,5 хиляди проекта, създадени са 70 хиляди работни места, произведени са стоки и услуги за 3,5 трилиона тенге. Благодарение на програмата „пътна карта на бизнеса“ 66 хиляди проекта получиха държавна подкрепа. Това помогна за създаването и запазването на повече от 150 хиляди работни места. Сериозен икономически, но преди всичко социален ефект, имаше инициативата за ранно използване на пенсионните спестявания. Тази мярка помогна на повече от един милион наши съграждани да подобрят жилищните си условия или да намалят ипотечната тежест. Основният принцип на „чуващата държава“ – държавният апарат трябва да работи в интерес на гражданите. Това се отнася преди всичко за местните власти. Казахстан е социална държава. Пълната помощ на гражданите в трудна ситуация е един от нашите приоритети, посочиха властите.

Поетапната политическа модернизация е една от основните задачи на Стратегическия курс на Казахстан. През последните две години в тази област бяха извършени редица сериозни трансформации: – Приет е нов закон, който затвърждава принципа на уведомяване за провеждане на митинги; за 5% намален праг за преминаване на партии в Маджлиса; към бюлетините е добавена графа „срещу всички“. Осигуряването на благосъстоянието и качеството на живот е основната задача на държавата. Преразгледани са подходите за процедурите за предоставяне на мерки за държавна подкрепа. Диверсификацията на икономиката е приоритет на държавата. Предприети са мерки за двукратно намаляване на таксата за рециклиране. Субсидирането на селските райони ще бъде допълнително засилено. Поетапно увеличение на заплатите на административните държавни служители и бюджетните служители. За да се подобри благосъстоянието на казахстанците, правителството разработи набор от мерки за контрол на инфлацията. Подобряване на системата за подбор на персонал за държавна служба, премахване на бариерите за прием. Истинският принцип на приемане и промоция трябва да бъде принципът на „меритокрацията“. Създаване на „президентски младежки кадрови резерв“. Това е социален асансьор за обещаващи младежи и в същото време механизъм за формиране на ново мислене, въвеждане на нови подходи в работата на държавния апарат. Правителството има за задача в двумесечен срок да приеме програма за повишаване на доходите на населението. За изграждането на нова икономика е важно да се повиши конкурентоспособността на университетите. До 2025 г.в Казахстан ще бъдат отворени поне 5 клона на реномирани чуждестранни университети. Създаване на обществен социален фонд “ народът на Казахстан“.Той ще се занимава с решаването на реални проблеми в областта на здравеопазването, образованието, социалната подкрепа. Финансирането на Фонда ще бъде от частни и публични източници. Фондът може да се превърне в друг инструмент за консолидация на обществото, да засили чувството за социална справедливост у гражданите. Намалена е бариерата за регистрация за създаване на партии и прага за преминаването им в парламента. Представителството на жените и младежите в Маджлис и маслихати е разширено. Въведена е институцията на парламентарната опозиция, в бюлетините се появи графа „срещу всички“. За първи път в историята на страната се проведоха преки избори за селските акими. Сериозни промени настъпиха в областта на защитата на правата на човека. По-специално членове 130 и 174 от Наказателния кодекс бяха декриминализирани и хуманизирани. Страната се присъедини към втория незадължителен протокол към Международния пакт за граждански и политически права. Подписан е Указ „за по-нататъшни мерки на Република Казахстан в областта на правата на човека“, насочен към цялостна модернизация на правозащитната сфера. Смъртното наказание е напълно премахнато.

Поставете оценка:

3

Оценка 3 от 25 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Въпреки кризата с доставките, Mercedes представи специална G-Klasse

Mercedes изпитва затруднения с доставките на G-Klasse в Европа и докато тук чакаме да видим фейслифта на модела в следващите месеци, то в САЩ се появи специална версия на всъдехода. Edition 550 ще бъде ограничена в тираж от едва 200 броя, всеки от които ще се предлага единствено в три […]