Как високите температури влияят на тялото ни

NetNews

Необичайно горещото време, липсата на климатици на места и физическата активност могат да представляват сериозен риск за нашето здраве, пише bTV.

По време на екстремните горещини тялото може да достигне до 40 градуса по Целзий и тогава то спира да се охлажда само, в резултат на това може да настъпи топлинен удар, който да доведе до смърт.

Какво се случва с тялото ни

Когато тялото се загрее, кръвоносните съдове се разширяват, това понижава кръвното налягане и принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта в тялото. Това може да доведе до леки, но неприятни симптоми като обрив по тялото или подути крака.

Най-важното за топлото време: Носете в себе си вода и шапка, не излизайте по обяд

Тялото реагира на повишаване на температурата чрез увеличаване на притока на кръв към кожата, извеждайки топлина на повърхността на тялото. Вследствие на това тялото започва да произвежда пот, която се изпарява и охлажда тялото. Изпотяването обаче води до загуба на течности и соли, което е много важно за баланса в организма. Това, съчетано с понижаване на кръвното налягане, може да доведе до топлинно изтощение. Ето и симптомите:

световъртеж
гадене
припадък
мускулни крампи
главоболие
обилно изпотяване
умора

Ако кръвното налягане спадне твърде много, то рискът от инфаркт се увеличава.

Защо тялото реагира по този начин

Човешкото тяло се стреми да поддържа телесната температура под 37,5 градуса по Целзий, независимо дали е зима, или лято. Когато обаче времето е по-горещо, то на тялото му се налага да работи повече, за да поддържа оптимална телесна температура.

Топлинно изтощение

Ако тялото се загрее до 39-40 градуса по Целзий, мозъкът започва да дава сигнали на мускулите, тогава настъпва чувство на умора. При температури 40-41 градуса по Целзий е възможно да настъпи топлинно изтощение, а при температури над 41 градуса по Целзий процесите в тялото започват да се забавят.

Химическите процеси в организма започват да се нарушават, клетките се разрушават и съществува риск от увреждане на органите.

При тези условия тялото дори спира да се поти, защото притокът на кръв към кожата се прекъсва и тя става студена, и лепкава. Топлинният удар настъпва при над 40 градуса по Целзий, вследствие на настъпването му се изисква спешна медицинска помощ, ако такава обаче не настъпи незабавно, то шансовете за живот стават много малки.

Най-добрият метод за охлаждане е потапяне в ледена вода или компреси с лед на местата, където се намират артериите.

Проф. Джордж Хавенит по физиология на околната среда в университета Лъфбъроу заяви пред Би Би Си, че влажността във въздуха играе решаваща роля за това колко пот може да произведе тялото ни.

Ако влажността е висока, способността ни да се потим намалява и се чувстваме зле. Но в горещи и сухи условия потта може да помогне за охлаждане на тялото.

Това означава, че ако човек тича със скорост от около 15 км в час при температури до 37 градуса по Целзий, ще трябва да произведе четири литра пот на час.

Наистина ли топлината убива

Високите температури могат да доведат до смърт. В повечето случаи това са инфаркти и инсулти, причинени от стреса, свързан с опитите да се поддържа телесната температура на стабилно ниво.

Когато температурата на въздуха надвишава 25 градуса по Целзий, то смъртността също се увеличава. Според учените обаче смъртността обикновено се причинява от по-високите температури през пролетта или началото на лятото, а не в „пиковото лято“. Това може да се дължи на факта, че с настъпването на лятото започваме да променяме ежедневното си поведение и постепенно свикваме да се справяме с жегата.

Кой е по-застрашен

Най-застрашени са хората в напреднала възраст и тези с хронични заболявания.

Например хората, болни от диабет, губят повече вода. Хората с психични заболявания като деменция могат да не осъзнаят високата температура. Застрашени са бездомниците, които прекарват по-голямата си част от времето на открито.

Какво да направите, ако човек топлинен удар

Човекът, претърпял топлинен удар трябва да се премести на по-студено място. Сложете го да легне по гръб и му повдигнете краката. Дайте му да пие много вода, както и течности за хидратация. Ако обаче човекът не се възстанови до 30 минути, обикновено следва топлинен удар и спешна медицинска помощ.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Румен Радев: Ако ГЕРБ върнат мандата, ще имам нов кръг от консултации

Ако ГЕРБ върнат мандата, ще имам нов кръг от консултации с представените в парламента партии. Това обяви при завръщането си от Черна гора президента Румен Радев. Той даде да се разбере, че търси усилено формула за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Ако не се сформира правителство, то […]