Как да защитите вашия смартфон от хакване

NetNews

Да бъдеш жертва на телефонно хакване е кошмар. Най-лошият случай на хакване на телефона е, че злонамерено лице получава достъп до вашите онлайн акаунти, като вашите социални медии, имейл, акаунти за онлайн пазаруване или още по-лошо, вашата банкова информация. Това би ви принудило да преминете през главоболието от промяна на тон пароли , да заключите кредита си , да се свържете с вашата банка и доставчици за онлайн пазаруване и да се опитвате да определите всичко останало, до което хакерът е имал достъп.

Използвайте заключване с парола или Face или Touch ID

Когато хората мислят за хакване, първото нещо, което им идва наум, е някой на отдалечено място да изпълнява куп код, за да получи достъп до вашето устройство. Това понякога може да е вярно, но реалността понякога може да бъде много по-скучна от това. Хакването просто означава, че някой получава неоторизиран достъп до данните на вашето устройство. Това означава, че ако някой получи физически достъп до вашия телефон и получи достъп до вашите данни без вашето съгласие, тогава по дефиниция вие сте били хакнати.
Първата линия на защита на вашето мобилно устройство е заключване с парола или идентификация на лице или докосване. Въпреки че тази технология не е 100 процента надеждна, ако имате активирана парола или друга мярка за удостоверяване, със сигурност ще държите голям процент от хората навън, ако по някакъв начин се доберат до телефона ви. Въпреки че може да изглежда като незначително неудобство да добавите заключване на телефона си, това е нищо в сравнение с неудобството да бъдете хакнат.

Често архивирайте телефона си

Поддържането на чести резервни копия на вашия телефон е добро решение поради няколко причини. Дори телефонът ви да не бъде изгубен или откраднат, наличието на пълно резервно копие на телефона ви прави прехода към нов телефон много по-лесен.
Но ако телефонът ви бъде изгубен или откраднат, можете да изтриете данните на този телефон дистанционно, като сте спокойни, че все още имате достъп до всичките си данни. Не забравяйте, че ако нямате поне три копия на вашите данни, те наистина не съществуват.

Не съхранявайте пароли (или друга чувствителна информация) на телефона си

По принцип е най-добре да не съхранявате пароли или друга чувствителна информация, като данни за кредитна карта или лична информация, на телефона си. Ако телефонът ви бъде хакнат и злонамерените лица има достъп до тази информация, това ще причини повече от просто главоболие – може напълно да унищожи кредита ви и да източи банковата ви сметка.
Ако искате да съхранявате пароли на телефона си, уверете се, че използвате мениджър на пароли. Мениджърите на пароли изискват главна парола за достъп до всички идентификационни данни на вашия акаунт, така че създайте силна главна парола. Най-важното е да не съхранявате тази главна парола на телефона си.

Изтегляйте приложения само от официален магазин за приложения

Това се отнася най-вече за потребителите на Android, тъй като процесът на проверка на приложенията на Apple е много по-строг от този на Google. Освен това можете да изтегляте приложения на трети страни с Android, позволявайки потенциално изтегляне на злонамерено приложение.
Също така имайте предвид какви разрешения давате на приложения. Някои приложения изискват достъп до вашата камера, микрофон, снимки и т.н. Докато някои приложения очевидно имат законни приложения за това, това ви отваря за измама, ако безсмислено давате достъп до всичко, което изисква всяко приложение.

Поддържайте телефона и приложенията си актуализирани

Въпреки че може да е лесно да отложите актуализации, много от тези актуализации предоставят корекции и/или подобрения за сигурност. Ако има известни уязвимости в операционна система или приложение, можете да се обзаложите, че злонамерените лица ще се възползват от тях. Поддържането на вашите приложения и телефонни системи актуални ще ви държи една крачка пред бъдещите заплахи.

Винаги използвайте двуфакторно удостоверяване (2FA)

Двуфакторното удостоверяване, наричано още 2FA, е метод за удостоверяване, който подобрява сигурността на вашите акаунти. Вместо само да изисквате парола, за да влезете в акаунта си, ще трябва да предоставите вторичен метод за проверка на самоличността.

2FA се предлага в много форми, като SMS, приложения за удостоверяване , Bluetooth и дори физически ключове за сигурност. Всеки тип 2FA осигурява различно ниво на сигурност. Разбирането на основите ще ви помогне да решите кой метод е най-подходящ за вашата ситуация. Когато става въпрос за вашия телефон обаче, наистина не можете да победите физически ключ за сигурност .

Използвайте VPN

Когато сърфирате в интернет на обществен Wi-Fi, винаги използвайте виртуална частна мрежа (VPN) . VPN маскира вашия IP адрес и криптира всички данни, които изпращате, което затруднява прихващането или разбирането на злонамерените лица. Това прави правенето на неща като закупуване на нещо онлайн малко по-сигурно.

Без VPN вашият IP адрес е на открито. Един метод за хакване, известен като отдалечено хакване , е когато злонамерено лице получи достъп до вашия IP адрес и го използва като задна врата във вашия смартфон (или всяко друго устройство, което може да използвате). С VPN вие използвате IP адреса на VPN сървъра, към който сте свързани, вместо реалния IP адрес на вашето устройство, което ви предпазва от дистанционно хакване.

Имайте план Б, ако телефонът ви бъде откраднат или хакнат

В случай, че телефонът ви бъде хакнат или откраднат, важно е да имате план, за да можете бързо да неутрализирате всички щети, които хакерът може да ви причини.

Първо, не чакайте да научите как дистанционно да изтриете телефона си, докато не бъде откраднат. Колкото по-бързо изтриете информацията си, толкова по-добре. След като сте изтрили телефона, сега е време да го намерите. Можете да използвате Find my iPhone на iPhone или Android Device Manager на Google, за да намерите вашето устройство дори след като сте изтрили телефона или ако е бил нулиран до фабричните настройки от крадеца/хакера.

Ако смятате, че хакерът може да е имал достъп до личната ви информация, като информация за банкова или кредитна карта, незабавно се свържете с банката си, за да замразите сметката си и всички свързани карти, за да предотвратите всякакви неразрешени покупки. Също така, замразете или заключете кредита си, така че злонамереното лице да не може да открие акаунти на ваше име.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ползи за здравето от ленено семе

Ползите за здравето на лененото семе се дължат главно на съдържанието му на омега-3, лигнани и фибри. Ако сте вегетарианец или не ядете риба, лененото семе може да е най-добрият ви източник на омега-3 мазнини, пише iwoman.bg. Източник на алфа-липоева киселина (ALA): Лененото семе е богат източник на алфа-линоленова киселина […]