Как да получим „зелен“ сертификат и колко време важи

NetNews

COVID сертификатът за ваксина всъщност е европейският сертификат за завършен цикъл на ваксинация, с който всички пътуваме през последните месеци. Този сертификат е без краен срок, без значение кога е поставена втората игла.

С шестмесечен срок обаче е сертификатът, който имат хората, преболедували коронавирус. Тоест, ако някой е бил болен през март, то към днешна дата валидността вече е изтекла, припомня "Нова телевизия".

Третият вид сертификат е този, който се издава на базата на направен тест. Валидността там е различна. При PCR теста срокът на валидност е 72 часа, а при антигенен този срок е 48 часа.

Всички, изкарали коронавирус, които фигурират като потвърдени случаи с положителен резултат от PCR тест в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc. Той може да бъде изтеглен от секция „Аз и моето семейство” без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. Гражданите могат също така да поискат сертификата на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на сертификата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В САЩ плащат $3 млрд. за ТВ правата за английската Висша лига

Може и да е спорно дали английската Висша лига е най-силното футболно първенство в света, но няма чак такива полемики, че е най-комерсиалното. Доказателство за това е поредният колосален договор за телевизионните права върху шампионата, който се очаква да бъде подписан съвсем скоро за територията на Съединените американски щати. The […]