Как се прави леща?

NetNews

Лещата е от семейство “Бобови” и е един от най-добрите естествени заместители на месото, поради високото си съдържание на протеини. Фактът, че е с малко калории, но с висока хранителна стойност, я прави чудесна храна за хора, които са на хранителен режим за отслабване.

Защо е полезно да я ядем?

Тя съдържа много хранителни вещества, които са полезни. Сред тях са:

Фибри;

Желязо;

Витамин В5;

Витамин В6;

Магнезий;

Калий;

Цинк;

Фолат;

Протеини.

Видове

Съществуват разновидности на това бобово растение – има с по-едри и по-дребни зърна, както и в различни цветове:

кафява;

оранжево-червена;

жълта;

зелена;

дори черна леща.

Най-популярна у нас е кафявата, но и останалите все повече навлизат в нашата кулинария. Хранителните им свойства не се различават особено, но има разлики в приготвянето на различните видове.

Как се приготвя?

Има безброй вкусни рецепти от целия свят, а и хубавото е, че те могат да се приготвят през всички сезони. За приготвянето на вкусна леща е важно първо я изчистите и измиете добре. Според сорта и вида, се вари от 15 до 40 минути.

Предлагаме ви 4 от най-популярните рецепти с леща: Класическа супа леща

За тази рецепта за нужни 250 грама леща, морков, чесън, лук, червен пипер, чубрица, сол и олио.

Измитото и почистено бобово растение се сварява в 600 мл вода. След като омекне, се добавят нарязаните на ситно зеленчуци и около 15 минути след това се подправя с олиото и подправките. Вари се до пълна готовност.

Яхния

За приготвянето на яхния са необходими същите продукти като за супата. По желание може да се добавят сушени и печени чушки, и доматен сос. Яхнията става най-вкусна, ако е приготвена в глинен гювеч, където се смесват всички съставки и се оставя на бавен огън докато се сготви напълно.

Турска крем-супа

За нея трябва да се снабдите с 250 грама червена леща и отново морков, лук и чесън. Нужно е също и доматено пюре, червена чушка, както и малко по-различни подправки – сушен риган, джоджен, кимион и куркума. Те придават екзотичен вкус на ястието.

Почистете и нарежете на ситно зеленчуците, а след това ги задушете с малко зехтин. Към тях прибавете измитата червена леща и 600 мл вода. Всичко се вари около 15-20 минути, след което може да се пасира за по-голяма гладкост.

Преди поднасяне разтопете 50 грама краве масло и прибавете червен пипер и едро смлян лют червен пипер, с които да поръсите топлата супа.

Кюфтета от леща

За тази поредна вегетарианска вкусотия вземете обичайните продукти за приготвяне, като към тях трябва да прибавите и картоф, галета и яйце. Лещата се сварява с моркова, картофа, лука и чесъна, след което се отцеждат от излишната вода и се добавят яйцето и галетата.

Добавят се необходимите подправки и всичко се разбърква много добре. От сместа се оформят кюфтенца и се оставят за 30-тина минути във фризера да стегнат. След това могат да се изпържат на тиган или да се изпекат на фурна. Това са главните неща, които трябва да знаете за приготвянето на този продукт, за да зарадвате близките си с вкусни постни ястия.

Това са главните неща, които трябва да знаете за приготвянето на този продукт, за да зарадвате близките си с вкусни постни ястия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отиде си барабанистът на Ролинг Стоунс Чарли Уотс

Барабанистът на рок групата Ролинг Стоунс Чарли Уотс е починал, съобщи Би Би Си. Това беше обявено в съобщение от групата. Ролинг Стоунс е британска рок група. Една от най-успешните в историята на музиката. Уотс е с групата от самото ѝ основаване. Той е починал в Лондон на осемдесет години. […]