Как ще бъде определен нов премиер на Великобритания след оттеглянето на Джонсън?

NetNews

След като британският министър-председател Борис Джонсън обяви, че подава оставка, започва търсенето на нов премиер, предаде Ройтерс.

Процесът за определяне на приемник на Джонсън е следният:

– Кандидатите трябва да бъдат номинирани от други двама депутати на консерваторите.

– Депутатите от Консервативната партия провеждат поредица от гласувания за отсяване на кандидатите. Всеки път от парламентаристите се иска да гласуват тайно за подкрепяния от тях кандидат, а събралият най-малко гласове, отпада.

– Процедурата се повтаря, докато останат двама кандидати. Досега гласуванията са се провеждали във вторник и четвъртък.

– За окончателните двама кандидати по-широката членска маса на Консервативната партия гласува по пощата, а победителят става нов партиен лидер.

– Лидерът на партията с мнозинство в Камарата на общините е фактически премиер. Не е необходимо той или тя да свиква предсрочни избори, но има правомощие да го направи.

КОЛКО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА ОТНЕМЕ ПРОЦЕСЪТ?

Продължителността на лидерската надпревара може да бъде различна в зависимост от броя на кандидатите. Тереза Мей стана лидер по-малко от три седмици след оставката на Дейвид Камерън през 2016 г., а всички други кандидати отпаднаха в средата на надпреварата.

Джонсън се изправи срещу бившия здравен министър Джереми Хънт на гласуването сред партийните членове, за да замени Мей през 2019 г. Джонсън зае поста два месеца след като Мей обяви намерението си да напусне.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Тошко Йорданов: Кирил Петков еднолично създава корупционна среда в МРРБ

Кирил Петков еднолично създава корупционна среда в МРРБ. Това каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на брифинг в парламента. По думите му Петков се опитва да овладее МРРБ и практически вече го е направил. „Знаете, в МРРБ има пари за строителство на инфраструктура и ВиК и […]