Как ще изглежда домът на бъдещето

NetNews

Приключи първото издание на Домът на бъдещето 2021 – първият в България специализиран форум, събрал водещите експерти от компании в сферата на архитектурата, интериорния дизайн и модернизацията.

Най-зелената енергия е спестената енергия

Домът на бъдещето 2021 започна с актуалната тема за устойчивост и зелени решения. Фокусът на дискусията бе модернизацията и енергийната ефективност като акцент за по-екологични жилища и офис пространства. „Най-зелената енергия е тази, която не използваме, а спестяваме“ – каза Стефан Антонов, Мениджър Техника в ДАУ Бента България. Компанията Caparol е измислила топлоизолацията преди 65 години, за да достигне до съвършенството при топлоизолационните системи в световен мащаб и на българския пазар. „40% от енергията, която едно домакинство консумира е за отопление или охлаждане и ние работим, за да намалим загубите на тази енергия“ – допълни той.

И още, Caparol разработва нова концепция в момента, която за ден пречиства въздуха за 1200 човека – технология, която може да революционизира изцяло градската среда.

В дискусията експертно мнение споделиха още Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко, инж. Наталия Петрова, мениджър бизнес развитие в направление Системи за домашна автоматизация, Schneider Electric и арх. Павел Янев, основател, ALL in STUDIO.

Избирайте качествени материали – те са инвестиция в бъдещето

Красив дом насочи фокуса към интериора на дома. Борис Главчовски, управител на Хьорман България насочи вниманието ни към функционалността и възможностите на вратите за къщи „термокарбон“, благодарение на които загубите на топлина са изключително малко. Производител N1 в Европа – външни и интериорни врати Хьорман изброи и кои са качествата, които всеки трябва търси при избор на врата: Сигурност (при защита от взлом), Топлоизолация, Шумоустойчивост, Стабилност, Устойчивост на вятър/вода, Повърхност със стабилна UV защита, Елегантен дизайн.

Ваня Иванова маркетинг мениджър в Legrand Bulgaria разказа за автоматизацията и иновациите на дома. Технологиите и приложението на Legrand са направени максимално удобно за потребителя, за да улеснят и създадат максимален комфорт. В същото време да спестят време, управлявайки дори осветлението и естествената светлина, която навлиза през щорите.

Съвети за красивия дом зрителите получиха още от Ивета Попова, водещ архитект в ATG Desing и Велко Стратиев, водещ проектант и съосновател на студио Индорио.

100 квадрата вече не е голям апартамент

Какво означава достъпен дом на растящия ценово пазар на недвижими имоти. Даниела Иванова, началник „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка разказа, че търсенето на жилища е нараснало освен за къщи, то и за по-големи апартаменти над 100 квадрата с големи тераси. „Жилищното кредитиране отбелязва ръст над 30% в последната година“ – допълва тя. Услугата по кредитирането е комплексна и за това Пощенска банка предлага специална възможност – лимит за ремонти и довършителни работи, част от ипотечния кредит със същата лихва и условия, които потребителят може да усвоява на траншове в момента, в който му се налага.

Достъпността и тенденциите на пазара за имоти проследиха още Галя Йорданова, изпълнителен директор, Gaida.ai и Евгени Василев, управител, Arco Real Estate.

Над 400 домове в България не се достъпват с ключове, а с биоданни

Сигурността и комфорта на потребителя са фокус в съвремието на човека. Банките отговарят на голямото търсене с индивидуални оферти към потребителите и политика по цялостния процес по сделката за недвижим имот. Иван Иванов, директор "Банкиране на дребно" в БАКБ сподели, че най-много кредити отпускат за жилища в големите градове. Освен повишеното търсене на къщи в близост до града, по-рано през годината са се увеличили сделките за ваканционни имоти на българското Черноморие. Една от устойчивите тенденции е за самостоятелни сделки за гараж и паркомясто.

„Повишаването на цените на имотите доведе до това, че днес е все по-трудно да купиш имот със собствени средства. Дори хората с голямо самоучастие търсят кредити.“ Добави Иван Иванов от Българо-американска кредитна банка.

Модерните начини за повишим сигурността в дома ни представиха и инж. Стефка Иванова, Директор „Управление на неавтомобилни продукти“ в „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД, и Юлиан Софрониев, управител на Биодит.

Домът на бъдещето 2021 е събитие, организирано от profit.bg с медийната подкрепа на fakti.bg и imot.bg

Събитието се проведе на живо онлайн в във фейсбук страниците на profit.bg, novini.bg, woman.bg и idei.bg. Много зрители следяха лайф излъчването на дискусиите, а видеата с тях са гледани над 33 000 пъти само за 24 часа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манолова: Подслушването на 130 граждани е грандиозно посегателство върху правата им

Опасявам се за моето име, но и на хората в „Изправи се БГ!“, както и за останалите 130 граждани, които са били подслушвани абсолютно незаконно. Самото класифициране на информацията също незаконно. Специализираната прокуратура е поискала разрешение от специализирания съд, който е дал разрешение за това е подслушване. Това заяви Мая […]