Калоян Паргов: Предстои формирането на нов световен ред

NetNews

Това, което предстои не само на Европа, но и на целия свят е формирането на нов световен ред. Това каза Калоян Паргов в встъпителния си доклад на дискусията „България и левицата на кръстопът“, организирана от Дискусионния клуб в БСП – София „Политика 21“. Форумът се състоя след повече от две години прекъсване заради пандемията.

По думите на Паргов войната в Украйна е между два славянски православни народа. Това изисква България, като единствения член на ЕС православна и славянска държава, да се отнася много внимателно към този конфликт. „Страните в него не са Русия и Украйна, а Русия и САЩ и западните им съюзници, към които по смисъла на евроатлантическите структури и ние принадлежим. Друг е въпросът какво е мнението на народа, който според различни проучвания, мисли доста различно от своите елити и ръководители“, каза той.

Според него първият крайъгълен камък е темата за войната и отношението към нея. Няма как тази темата да не е определяща и да не е разделителна линия в обществата – националното, европейското и световното.

„Трябва да започнем да разсъждаваме каква е европейската идентичност – Европа, която преди 77 години сложи край на войната и по чийто гръб белезите от нея още личат. Европа, която тръгна по пътя на международното сътрудничество, на справедливото разпределение на благата, основана на европейската идея и отказа от война или тази Европа, която днес подкрепя действията на профашистките бандеровски и азовски отряди. А ние в София кръщаваме кучешки алеи на тяхно име“, изтъкна общинският съветник.

Калоян Паргов обърна внимание на това, че войната катализира доста проблеми – инфлация, енергийната и газовата криза, стагфлационните процеси, санкциите и тяхното влияние. „Ако пандемията започна тези процеси, войната ги ускори“, счита той.

„Войната има три проявления – военните действия, информационната война и икономическата. В първото е очевидно превъзходството на руската армия. Русия губи информационната война. Икономическата, който ще има ефект и след края на военните действия, е свързана с последствията от санкциите и щетите от войната не само върху воюващите, но и върху европейските страни, а и в световен мащаб. Европа и държави като България ще загубят икономическата война“, категоричен е Паргов.

Той обясни, че войните идват, когато няма възможност за диалог и преговори. Те дават рестарт в отношенията, което има влияние във всички сфери. „След войноподобната пандемия, която донесе много щети, сегашната война ще сложи началото на разговор в целия свят за нов световен ред. Не в условията на еднополюсното влияние на евроатлантизма, а съобразявайки се с другите центрове на военно и икономическо влияние. Тук вече говорим не само за Русия, но и за Китай, Индия и обединения като БРИКС. Очевидно е, че едностранната световна система няма как да продължи да съществува след тази война“, каза социалистът.

Неговата прогноза е, че това няма да стане за година – две. „Това ще бъде процес, на който ще бъдем свидетели, а може би и участници във формирането на нов световен ред“, счита Паргов.

„Тук е и големият шанс за лявото да се възроди и изправи на крака. Имам предвид не само българската левица, а цялото европейско ляво. Това е възможност, която можем да използваме, стига да осъзнаем място и ролята си в новите процеси, в които лявото да се впише“, убеден е Калоян Паргов.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Писмото от Зеленски дава шанс на коалицията

Часове преди Народното събрание да реши дали и каква военна помощ България да окаже на Украйна, посланикът на Украйна в София депозира в парламента писмо от украинския президент, в което Киев иска ремонт на украинска военна техника в български заводи. Решение на парламента се очаква на предстоящото в късния следобед […]