Канцлерът обеща: До месеци Германия ще се снабдява с газ от терминал на Балтийско море

NetNews

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е уверен, че до няколко месеца страната му може да започне на внася втечнен природен газ (ВПГ) чрез строящия се терминал в околностите на Лубмин, на брега на Балтийско море. Това съобщи Ройтерс, допълвайки, че Германия бърза да замени руския внос на енергия.

„Нашата цел е да постигнем това, доколкото е възможно, до края на годината или малко след това, за да можем да се снабдяваме с газ бързо и отвсякъде“, каза Шолц след среща с регионалното правителство на провинция Мекленбург-Предна Померания.

Премиерът на провинцията Мануела Швезиг каза, че федералното министерство на икономиката и местното енергийно министерство провеждат съвместни одити.

Властите също така проучват дали през съществуващия тръбопровод от северното германско пристанище Рощок може да се изпомпва достатъчно петрол, за да се поддържа работа на рафинерията в Швед, или дали капацитетът му може да бъде разширен.

Германия спешно търси начини да изтръгне контрола над рафинерията от руския петролен гигант „Роснефт“. Тя доставя по-голямата част от горивото за Берлин, припомни Ройтерс.

По-рано германският мрежови регулатор „Бундеснетцагентур“ (Bundesnetzagentur) подкрепи идеята за изграждане на плаващ терминал за ВПГ край Лубмин в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Петков след дебатите: Ако вотът мине, това е просто една стъпка, после първият мандат идва при нас.

Утре вотът на недоверие се надявам да не мине. Ако мине, това е просто една стъпка, след това първият мандат идва при нас. Имаме още 7 дни да разговаряме с различните депутати, особено от „Има такъв народ“ се надявам, че има още хора, които се колебаят. Чухме много аргументи, те […]