Капитанът на Бетис: Преди 17 години пътува с влак за финала, а сега спечелих Купата на краля

NetNews

Паметна вечер за „Бетис“, който триумфира за трети път в историята си с Купата на Краля. „Зелено-белите“ победиха „Валенсия“ на стадион „Ла Картуха“ в Севиля в първия финал през 21-ви век, решен след изпълнение на дузпи.

Вечерта ще остане незабравима за всички, които обичат клуба и са част от него. Тя обаче бе по-специална за легендата и капитан на „Бетис“ – 40-годишния Хоакин. Той вдигна трофея, който феновете чакаха 16 години, 10 месеца и 12 дни, пише сайтът на БТВ.

Толкова изминаха от последния триумф на „вердибланкос“ през 2005-а. Тогава Хоакин също беше част от състава и игра във финала срещу „Осасуна“. Снощи крилото се превърна в най-възрастния участник в сблъсък за трофея и реализира една от дузпите за своя тим.

Финалът за Купата на краля имаше щастлива развръзка и за треньора Мануел Пелегрини, който грабна първия си трофей в испанския футбол и вече може да се похвали, че е печелил отличия във всички страни, в които е работил, с изключение на Китай.

Que feliz me siento por el betis y por un jugador especialmente, que ha estado muchos años en el barça y no tuvo la oportunidad q tuvo y cuando salia lo hacia muy bien

JUAN MIRANDA pic.twitter.com/YF3w1pj5qX

— JuankaklkFCB (@Juankaa_klkFCB) April 24, 2022

Спомените от красивата вечер на „Ла Картуха“ ще топлят дълго още един герой на тима – Хуан Миранда.

22-годишният ляв бек е фен на „Бетис“ от дете. Пътят му го отвежда в школата на „Барселона“, следва наем в „Шалке 04“, преди да се завърне у дома.

Juan Miranda en 2005.
Juan Miranda en 2022.
Betis desde la cuna, hoy marcó el penalti que les da el título de Copa del Rey.
Llora porque le da la Copa al equipo al que anima desde que era un niño. Porque lleva puesta la camiseta con la que aprendió a amar el fútbol.
¡Enhorabuena! pic.twitter.com/fI8r9RTxma

— jorge batllori aguil (@BatlloriJordi) April 24, 2022

При последния триумф на „Бетис“ през 2005-а едно 5-годишно момче се качва във влака Севиля – Мадрид заедно със своята майка. То е облечено със зелено-бяла фланелка и шал. Крайната дестинация е стадион „Висенте Калдерон“, на който ще се проведе финалът между „Бетис“ и „Осасуна“. Редовното време завършва 1:1, а в продълженията Дани бележи и връчва купата на „зелено-белите“.

In 2005 was Juan Miranda er als 5-jarige fan van Real Betis bij in de bekerfinale tegen Osasuna. Vannacht scoorde hij de beslissende strafschop voor Real Betis in de bekerfinale tegen Valencia. ?? pic.twitter.com/W1ByXobf8L

— Croqueta Podcast ??? (@CroquetaPod) April 24, 2022

Срещу „Валенсия“ Хуан Миранда влезе като резерва, но именно на него се падна да изпълни последната и решаваща дузпа. Топката влиза във вратата, а момчето, което преди 17 години гледа от трибуните и скандира името на Хоакин, вече е в неговите прегръдки.

Емоциите взимат връх, бранителят се разплаква, а в интервюто след мача съвсем откровено споделя за напрежението, което е усетил по пътя към бялата точка.

„Няма да ви лъжа, направо щях да се н***ра, но затова накрая чувството е още по-хубаво“, призна той.

„Преди дузпата мислех за семейството и приятелите, които бяха зад вратата. Бях убеден, че ще победим и че всичко ще свърши добре, а тази купа ще дойде на „Бенито Виямарин“.

„Заслужихме си го, заслужаваха го и феновете след толкова много години борба“, добавя той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Хотелиерите питат държавата: Къде ще се настанят бежанците след 31-ви май?

Хотелиери настояват държавата да вземе решение къде ще се настанят украинските бежанци след 31-ви май. От бранша са категорични, че след тази дата няма да могат да поемат бягащите от войната, разказват от Нова телевизия. В същото време вицепремиерът Калина Константинова обяви, че страната ни ще продължава да подкрепя украинците, […]