Карадайъ настоя да чуе логиката на президента

NetNews

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с ДПС. С общи усилия да има просперитет в страната, бяха първите думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Заедно бяха заместниците му: Йордан Цонев и Хамид Хамидов, съобщи epicenter.bg.

Най-вече искам да си пожелаем здраве, здраве, здраве за Новата година. За първи път ще правим избори по време на пандемия. Безспорно в технологично отношения има доста неща, които трябва да се направят от различните власти в страната, за да можем да гарантираме здравето на хората и едни честни избори. Гражданите трябва да имат доверие в изборния процес, за да може после цялото общество да се обедини и да работим за едно по-добро бъдеще на България.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

"ДПС винаги е поставяло въпроса за спазването на Конституцията на България и гарантирането на правото на всички граждани да могат да упражняват своето право на глас. За съжаление настоящите управляващи парламентарни партии не гарантират конституционните права на българските граждани, както в страната, така и извън нея.

Относно машинното гласуване трябва да изберем точния модел. Трябва да се концетрираме върху проблемите, които ги имаме от опита и практиката по време на предишни избори.

Проблемите са – големият брой на недействителни гласове, субективният подход при броенето на гласовете и огромният брой сгрешени и надраскани избирателни протоколи.

За тази цел трябва да разберем дали машините ще спомогнат за решаването на тези проблеми. Нашите призиви не бяха чути и управляващите наложиха един Изборен кодекс, който смесва машинното гласуване и това с бюлетини, което дава предпоставки за още по-голямо объркване на изборния процес. Това само допълнително ще доведе до ерозиране на вярата в честността на изборите. Това е въпрос на законодателната власт и ние сме готови, ако има дебат в парламента, да дадем своето мнение и предложения. Този модел на машинно гласуване не е най-добрият. Има много други по-добри модели на машинно гласуване", категоричен бе председателят на ДПС.

"За финал искам да кажа, че ние имаме един партиен проблем при провеждането на избори в условията на пандемия. По време на предизборната кампания ние не използваме медиите. Нашата кампания не разчита на медии, тя се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата и в условия на пандемия трябва да намерим подхода и начина за провеждане на предизборна кампания, защото не разчитаме на медии. и ходим от врата на врата, при всеки човек. Тук има над 20 медии и те могат да потвърдят, че ние не се възползваме от тях по време на кампания.

Карадайъ настоя да чуе логиката на президента, с която той ще определи датата на изборите.

Очакваме да чуем от ваша страна и логиката ви за подхода към определяне на датата за изборите. Така и ние ще можем да разсъждаваме за предстоящите избори, защото никой в момента не може да каже как ще се развива пандемията", обяви Мустафа Карадайъ.

Аз разглеждам готовността за изборите в два аспекта – готовността на партиите и готовността на администрацията. От здравния протокол ще зависи как ще бъде гарантирана прозрачността на вота, отговори Радев, който подчерта, че към този момент въпреки настояванията му, не е получил здравния потокол от изпълнителната власт.

Ще се постарая по най-бързия начин да отговоря за датата на изборите, обеща той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС е готов да одобри още една ваксина

На 29 януари ваксината на "АстраЗенека" може да получи одобрение за приложение в ЕС, съобщи днес Европейската агенция по лекарствата. Агенцията уточни, че днес производителите на този препарат са внесли документите си за оценка, предаде БТА. Уточнява се, че агенцията е извършила досега предварителна проверка на ваксината, която след одобрение […]