Караджов: Трябва да има тол такса за второкласните пътища

NetNews

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов заяви, че плащането на тол такса и за второкласните пътища няма да има проинфлационен ефект.

“Инфлация една стотинка на осем литра мляко при сегашните цени на млякото е пренебрежима величина. Не смятам, че това по някакъв начин ще допринесе за инфлацията”, каза министърът по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

“Вярвам, че кризите са съпътстващи и ще продължат още дълго време, но е време да сложим ред в ползването и поддържането на пътищата и аз пледирам да се въведат тези такси за второкласните пътища”, каза още министърът.

Той напомни, че по препоръка на Световната банка се предвижда в налагането на тол такси да се включи на следващ етап и третокласната пътна мрежа, като по този начин ще се осигурят необходимите за поддържка средства.

“Имаме готова методика и решение по въпроса за индексацията в строителството”, каза министърът в отговор на друг депутатски въпрос. И подчерта, че тя е обсъдена с Камарата на строителите в България и техните бележки са отразени. Караджов предложи членовете на парламентарната комисия да припознаят предложението за промени в Закона за обществените поръчки, за да се ускори приемането му и прилагането на методиката. Предложените промени в съответния член предвиждат, че „изменение на цената на договор за обществена поръчка, в резултат на установена бързорастяща инфлация, се извършва съгласно методика, одобрена с акт на Министерския съвет“. “Това е в интерес на всички фирми, няма деление на партийна принадлежност и е в полза основно на строителния бранш”, каза още министърът и изрази надежда за подкрепа на текста.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Отложиха делото за екстрадицията на Елена Удря

Софийският апелативен съд отложи за 18 май делото по искане на румънската страна за екстрадиция на румънската гражданка Елена Удря за изтърпяване на присъда от 6 години затвор в родината ѝ, предаде БГНЕС. Причината е инцидент и физическа травма, която е претърпяла адвокат Анева, която е един от защитниците на […]