Караянчева към Радев: Спрете внушенията, че изборите ще са опорочени

NetNews

Въпреки големите си различия с президента от ГЕРБ се отзоваха на поканата му за консултации относно подготовката за провеждане на избори по време на COVID-19. Управляващата партия изпрати при Румен Радев няколко свои представители, сред които председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, съобщи Novini.bg. Срещата започна точно в 9.30 ч.

Това е поредният кръг консултации на "Дондуков" 2, които Радев инициира. Най-напред той поиска среща със здравния министър и Националния оперативен щаб за COVID-19. Разговаря и с други експерти в областта на науката. Проведоха се срещи и с извънпарламентарните партии, за да се види и тяхната нагласа за предстоящите парламентарни избори. Президентът разговаря и с Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Трябва да се повиши доверието в предстоящите избори, това изисква диалог и консенсус. Присъствието ви тук, като управляваща партия, е изключително важно. Добре дошли! Това ще гарантира вота и здравето на българските граждани", обърна се Румен Радев към председателят на НС Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и останалите представители на ГЕРБ.

Още в началото Караянчева отправи критика към президентството, че участва в говоренето, че изборният процес може да бъде опорочен. Тя предупреди, че изборите в България не се правят от партия ГЕРБ, а от "институции, които си взаимодействат една с друга" и припомни, че по времето на управлението на ГЕРБ е направен изборът на Румен Радев.

"Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите бие върху доверието към институциите. За съжаление, г-н президент, Вие също участвате в такова говорене. Има координирано усилие за подкопаване доверието на избирателния процес", категорична бе Караянчева.

Тя добави, че цялото това говорене удря върху доверието на институциите. Председателят на парламента даде пример и с нахлуването в Капитолия в САЩ.

Цвета Караянчева не е съгласна и с това, че Румен Радев кани партии, които досега не са явявали на избори и не разбират изборният процес. Междувременно тя защити и легитимността на сегашното Народно събрание. Както е известно президентът от началото критикува 44-ия парламент.

"Когато говорите за легитимен парламент, уточнявайте, че говорите за следващия", заяви Караянчева в реплика на Радев.

Очаквайте подробности!

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Турция ще пусне своя ваксина

Турция ще пусне през лятото своя ваксина срещу COVID-19, която ще може да бъде съхранявана до шест месеца на стайна температура, предаде Анадолската агенция. Ръководителят на проекта по разработването на препарата Надир Коджак заяви пред агенцията, че става дума за иРНК ваксина /нуклеозидно модифицирана/, което, както той обясни, представлява технология […]