Кипър е страната с най-чисти води за къпане в Европа

NetNews

Кипър е на първо място в Европа с най-чистите води за къпане, съобщи екоминистерството му, обяви БНР.

Докладът на Европейската агенция за околна среда с крайните резултати от мониторинга за качеството на водите в 30 страни в Европа бе публикуван днес и е ориентир за избора на туристите в започващия летен сезон.

Средиземноморската страна е европейски лидер по качество на водите за къпане, постигайки 100% съответствие с най-високите изисквания.

„Кипър е първата и единствена държава с такъв резултат“, заяви днес министърът на околната среда Костас Кадис.

112 крайбрежни зони в Кипър са били наблюдавани през плувния сезон от 1 май до 31 октомври 2020 г., като поне веднъж месечно са извършвани лабораторни изследвания на водата им. Всички близо 1000 проби, взети в този период, са с „отлично” качество.

В европейската класация след островната държава се нареждат четири страни – Австрия, Гърция, Малта и Хърватия, с над 95% от местата за къпане с оценка „отличен”.

Признание за Кипър е и полученото тази година право от 68 плажа и една марина да издигнат „Син флаг”.

Отличните резултати са много важни не само за здравето на хората и околната среда, но и за развитието на туризма и икономиката на Кипър, посочи още министър Кадис.

Почти 83% от наблюдаваните през 2020 г. над 20 000 места за къпане в Европа отговарят на най-строгите стандарти за качество на водата, се посочва в публикувания днес доклад.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова детска площадка в с. Тенево

За Първи юни – Международния ден на детето, община „Тунджа“ подари нова площадка на децата в най-голямото село – Тенево. Комбинираната пързалка и люлките са монтирани в градинката пред кметството по желание на децата и техните родители. Досега в центъра на селото нямаше подходящо място за игра на малчуганите. Тунджанският […]