Кирил Петков: Днес нашето правителство дойде в Букурещ от три места – Киев, Брюксел и Баку.

NetNews

Премиерът Кирил Петков заедно с българска правителствена делегация е на посещение в Румъния.

В Букурещ Петков разговаря с министър-председателя на Румъния Николае Чука и с президента Клаус Йоханис.

Искам да благодаря за гостоприемството и за приятелството. Днес нашето правителство дойде в Букурещ от три места – Киев, Брюксел и Баку. Това доказва усилената работа, която всички ние имаме по предизвикателства – енергийна криза, война в Украйна, очертаваща се след това продоволствена криза, ето защо е толкова важно днес България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори. Набелязахме конкретни стъпки с конкретни срокове, обясни премиерът Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Влизането в Шенген е огромен приоритет за нас – да се движим заедно и да не се забавят следващите стъпки, подчерта Петков.

Премиерът на Румъния Николае Чука изведе основните акценти от темите, дискутирани по време на разговора с българския му колега Кирил Петков:

Програмите за транспорта – ние имахме две основни цели, базирахме се на меморандум относно изграждане на втори мост Гюргево-Русе и започване на проекта за драгиране на река Дунав. За един много кратък период българската част на Дунав мост да влезе в ремонтни работи. Ние се договорихме да отворим ГКПП с ферибот това ще допринесе за преодоляване на ограниченията, предизвикани от работата по поддръжката на моста.

По-голям брой мостове – до края на следващата седмица да се учреди обща група със специалисти от министерството на транспорта на двете страни, която да обсъди възможностите.

Двустранен анализ на общите ресурси и капацитети, така че да намерим общи решения

Влизането в Шенгенското пространство да бъде постигнато с общи усилия, с използване на всички дипломатически инструменти, за да убедим общността, че ние можем, че ние отговаряме на условията и стандартите, и можем да бъдем приети

Молдова е най-уязвимата държава от гледна точка на сигурността и се договорихме да окажем необходимата помощ. Заедно ще подкрепим европейския път както на Украйна, така и на Молдова и Грузия.

В делегацията участват вицепремиерите Асен Василев и Борислав Сандов, министърът на отбраната Драгомир Заков, министърът на енергетиката Александър Николов и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Светлана Гущерова без да иска издаде пола на бебето (СНИМКА)

Великденските празници преминаха в очакване на бебе номер 3 за семейство Гущерови. В сряда Светлана роди трети наследник на любимия си Християн, като успя да запази тайната за бременността почти до самия ѝ край. А сега упорито прикрива какъв е полът на бебето и на кое име са се спрели […]