Кирил Петков: Корупцията и здравната криза са сред първите ни приоритети

NetNews

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни визията за управлението на страната свързани с икономиката, бизнеса, бъдещите инфраструктурни проекти, както и най-важните политически въпроси.  Интервюто бе излъчено и от Bloomberg TV Bulgaria.

Господин премиер, поехте този пост в София в много деликатен момент, с много предизвикателства пред вас като кризата с корона вируса, енергийната криза, а освен това и множество вътрешни проблеми, които има България. В продължение на години на страната се гледа като най-корумпираната и най-бедната държава. Кои са първите неща, които ще направите през тази година, за да промените това възприятие?

Темата за корупцията е абсолютeн приоритет за България. Това, коeто искаме да постигнем е брандът „България“ да предизвиква позитивни асоциации, след като изпълним нашата програма и то така, че българските граждани и международните ни партньори да кажат: „Правителство, което иска промяна може за кратко време да елиминира корупцията, въпреки че тя е била отдавнашен проблем за страната.“

Конкретно, първото, което ще направим, е да променим закона за комисията за противодействие на корупцията. Всъщност,  което вече направихме е за първи път да създадем комисия за борба с корупцията към Народното събрание. Следва пълна реформа в комисията за противодействие на корупцията – промяна в ръководството, промяна в правомощията за водене на антикорупционни разследвания, каквито досега не са провеждани.

Следващото, което искаме да постигнем е да направим промяна в дирекцията за вътрешен одит на Висшия съдебен съвет, който следва да разглежда проблемите свързани с начина, по който прокурорите  си вършат работата. Това включва и главния прокурор. За мен това е задължителната следваща стъпка – да се даде възможност за назначаване на хора, които наистина държат на върховенството на закона и добрата работа на прокуратурата, включително и на главния прокурор. Съумеем ли да променим дирекцията за вътрешен одит, следва това, по което вече работят нашите експерти – кой може да разследва главния прокурор, в случай, че той прeстъпи закона. Защото при настоящата система никой не може да повдигне обвинение срещу главния прокурор. Идеята, която обмисляме, е някой от висшите съдии да бъде назначен за временен прокурор, който да може да разследва действията на главния прокурор и, след приключване на разследването, да се върне към работата си като съдия. Така можем да отделим разследването на главния прокурор от последващата система.

За това не ви ли е нужно квалифицирано мнозинство?

За тази финална крачка ние обмисляме как да осъществим промяна в закона, която не изисква промяна и в конституцията. За първата крачка – комисията за противодействие на корупцията и реформата там, е нужно обикновено мнозинство. За промяната в дирекция „Вътрешен одит“ ни е нужно квалифицирано мнозинство, а това е проблем, с който трябва да се справим независимо дали ни се иска или не. Но дори и да не успеем да го гласуваме в парламента, ще стане пределно ясно кой е срещу, защо е срещу, а ние ще направим процесът максимално прозрачен.

Убеден съм, че ако предоставим правомощия за разследване на тази нова агенция, ако работим с европейската прокуратура, ако успеем да създадем нова система, която ако се наложи да може да разследва главния прокурор и ако всички тези стъпки не се нуждаят от квалифицирано мнозинство, това ще е значим напредък към промяна в системата.

Следователно за момента борбата с корупцията си остава водещ приоритет?

Водещ приоритет относно това, което обещахме на нашите избиратели и това, което сме обещали пред себе си да направим. Но имаме и други два приоритета, по които трябва да работим – увеличаване броя на ваксинираните сред населението в България. Отбелязахме съществен напредък. Дадохме началото на програма за 100 милиона лева за ваксинация на възрастните хора като ги стимулираме със 75 лева, ако решат го направят. Тази група от населението е с най-висок риск. С радост мога да кажа, че макар това да бяха празнични дни, през периода от 10 дни имаме над 100 хиляди новопоставени ваксини. В това отношение, макар програмата да не е много популярна сред всички хора, тя вече има признаци за добри резултати.

Вие се борите с масовото колебание относно ваксините, а някои от коалиционните ви партньори открито са против ваксините, докато други нямат ясна позиция по ваксинацията.

Така е, мярката не е популярна и ние губим политическо доверие заради нея. Но това не ни притеснява – важно е това да се направи заради хората. Лично аз съм готов платя цената. Още в първия ни ден направихме задължително за всеки в тази сграда или искащ да я посети – да има зелен сертификат. Започнахме от себе си, а сега искаме това да се приеме и в парламента и всеки там да има зелен сертификат. Изискването вече е въведено в министерството на образованието. Така че започваме от администрацията, а след това се насочихме към най-уязвимата група, а именно възрастните и след това ще продължим със силна популяризираща кампания през следващите няколко седмици. Няма да направим ваксинирането задължително, защото смятаме, че подобен натиск би предизвикал силна реакция и враждебност, каквито не искаме да има. Но ще настояваме да се осъществят всички възможни доброволни мерки, независимо какво ще ни струва това.

Освен ваксинацията планирате ли други мерки срещу настъпващата вълна от Омикрон?

За мен, ваксинацията е най-силният научен метод да се справим с новата вълна. Ежедневно получавам доклад с броя на заетите болнични легла, броя на ковид пациентите в интензивните отделения, броя на заразените. Следим всичко отблизо и надеждата ми е, че ако успеем в следващите три седмици, ще можем да преминем през вълната от Омикрон без да затваряме държавата.

Дойдохте на власт като обявихте промяна, основният ви приоритет е корупцията, говорите за промяна в съдебната система. Бившият премиер Бойко Борисов често е обвиняван от опонентите си в намеса в съдебната власт. Как определяте разликите между себе си и него? Какво основно ви различава от предишното правителство?

Ние наистина вярваме, че корупцията трябва да бъде напълно изкоренена. Не вярвам в старите убеждения, че видите ли корупцията съществува, защото тя е част от културата или съществува защото е традиционна, че не може да бъде изкоренена, че трябва „малко да я намалим“. Това, което можем да направим, е да кажем: „Нулева толерантност към корупцията“. А важният въпрос е защо можем да го кажем. Причината е, че по време на предизборната ни кампания ние не взехме дарение от нито един бизнес с интерес към държавни поръчки. Цялото ни финансиране дойде предимно от 100% експортно ориентирани технологични компании, които са най-вече наши приятели. Така че ние не сме зависими да връщаме услуги на някого.

Зависите от приятелите си…

Приятели, които имат 100% експортно ориентиран бизнес, с други думи, това са хора, които после не искат да участват в държавни проекти. Защото корупцията се осъществява чрез държавни поръчки. Затова не набирахме средства от никого като потенциален клиент на държавата за възлагане на поръчки. Не сме сключили политически сделки с нито един човек, който ни е предлагал подкрепа в един или друг регион, не сме работили по никакъв начин с нито един от така наречените олигарси. Ние сме напълно независими да взимаме нашите решения и това е така от самото начало. Нямаме стари зависимости, които биха надвиснали над главите ни. И това ни дава възможност да излезем със силно мотивираната стратегия „нулева толерантност към корупцията“. В България никой не трябва да е над закона.

И вие смятате, че коалиционните ви партньори също застават зад това?

Убеден съм, че коалиционните партньори напълно разбират, че ние ще проявяваме нулева толерантност към подобни прояви. Поне аз го разясних на коалиционните ни партньори и смятам, че по време на разговорите ни те го разбраха и ясно заявиха, че тази коалиция ще остане на власт до тогава, докогато можем да поддържаме тази нулева толерантност към корупцията. Ако, да речем, един от коалиционните ни партньори изневери на тази позиция и това доведе до падане на правителството, така да бъде.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кирил Петков за казуса с РС Македония: Искаме различна рамка за преговорите

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни визията за управлението на страната, като една от темите на разговора е казусът с РС Македония. Тема, която вълнува не само българското общество, но и цялата европейска общност. България блокира преговорите за […]