Кирил Петков: Няма да се поддадем на газовия шантаж на Русия

NetNews

България няма да се поддаде на газовия шантаж от Русия. Това заяви премиерът на България Кирил Петков.

Той участва в церемонията по началото на изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис. В проявата участва и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция. Той ще бъде запомнен с икономическа свобода и политическа независимост, това заяви министър-председателят на България.

„Искам да благодаря на моя колега и приятел Кириакос Мицотакис за всеотдайната политическа подкрепа не само за този проект, но и за ускорената реализация на газовия интерконектор Гърция-България IGB. Изказвам и своята благодарност за помощта, която съседна и приятелска Гърция оказва на България в настоящия критичен момент чрез използване на капацитета на съществуващия терминал“, посочи Петков.

С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 година.

Стойността на проекта се оценява на 382 млн. евро. От тях 166.7 млн. евро се осигуряват от гръцката Оперативна програма „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020“. Инвестиционното участие на „Булгартрансгаз“ се изчислява на 16.6 млн. евро.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ибрахимович: Забавлявах се в Ман Юнайтед защото всички бяха против мен

Нападателят на Милан Златан Ибрахимович си припомни дните, когато бе играч на Манчестър Юнайтед. „Забавлявах се в Манчестър Юнайтед. Харесах клуба, въпреки че всички бяха против мен, когато пристигнах, не ме харесаха в Англия. И след три месеца всички тези хейтъри започнаха да ме харесват, но аз не ги харесвах. […]