Китайски музей пази едни от най-древните мумии в света

NetNews

Древните мумии винаги са били като връзка между миналото и настоящето. В музей в Синдзян-уйгурския автономен район могат да се видят някои от най-древните в света, открити в Таримската падина през последните десетилетия. Най-старата от мумиите датира от 1800 г.пр.Хр, предаде радио „Китай“.

„Имаме специална изложба на открити древни трупове и техните културни реликви“, обяснява кураторът на музея Ю Джъюн пред CGTN. „Експозицията е подобна на тази в Египетския национален музей.“

В музея в момента са изложени 6 мумии, включително известната като красавицата Лоулан. Това мумифицирано тяло на жена е с дължина от около 155 см. Предполага се, че е починала на 45-годишна възраст около 1800 г.пр.Хр. Тя е открита от китайски археолози през 1980 г. в изсъхналото солено езеро Лоп Нур, което се намира между пустините Такламакан и Кумтаг. Красавицата Лоулан с кестенявата си коса и евразийски черти е най-известната от мумиите в Таримската падина, отбеляза кураторът.

Той добави, че още една мумия в изложбата привлича вниманието на посетителите. Тя е на известния китайски генерал от 7 век Джан Сюн. Той умира през 663 г. и приносът му за малкото кралство Гаочан в Турфанската падина е изключителен.

За разлика то египетските мумии, които са запазени целенасочено, повечето от откритите в Таримската падина са оцелели благодарение на факта, че са били погребани близо до соленото езеро Лоп Нур. Безводната пустиня е помогнала да се запазят някои от по-фините детайли на лицата им, включително коса, зъби, мигли и брада.

Заедно с труповете археолозите са открили и някои аксесоари като гребени, бижута, шапки, текстил, кожени ботуши, дървени изделия и кошници. Те са изложени в различни секции на музея и предлагат поглед към древната мултиетническа цивилизация, която е продължила да се развива и интегрира през вековете.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Музиката вместо улицата - още един концерт от "Златната Диана" 2021

На 23 юни, сряда, на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ от 19:00 часа ще бъде представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти. Събитието е част от Музикални празници „Златната Диана“ 2021. Детският оркестър е създаден на цигуларя Георги Калайджиев, бивш концертмайстор на […]