Китай в борба с COVID: Среднощни арести, бременни и деца в карантинни лагери

NetNews

В Китай се появиха огромни карантинни лагери с редици от тесни метални кутии, в които се настаняват хора, заподозрени в болестта от COVID-19, показват видеоклипове в социалните медии, за които съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Дейли Мейл“.

Комунистическата страна се опитва да изкорени вируса въпреки предупрежденията, че по-заразният вариант Омикрон прави стратегията за нулев COVID невъзможна дори и при драконовските мерки, използвани от Пекин.

Общо 20 млн. души в Китай вече са затворени в домовете си, след като градовете Анян и Ючжоу се присъединиха към 13-те млн. души в Сиан, които са поставени под карантина и на които е забранено да напускат дома си дори за да си купят храна.

Анян, в който живеят 5,5 млн. души, беше блокиран късно в понеделник, след като бяха съобщени два случая на варианта Омикрон – а някои жители на блокираните градове заявиха пред Би Би Си, че са били част от „голямо прехвърляне“ на хиляди хора към лагерите. Смята се, че бременни жени, деца и възрастни хора са сред изпратените в лагерите в Сиан, като вътрешни хора споделят ужасите от задържането им.

Кадри, широко разпространени в интернет, показват хора в малки кутии, обзаведени с дървено легло и тоалетна, където са принудени да останат до две седмици. Онези, които са били натъпкани в мрачните съоръжения, казват, че в мразовитите метални боксове са оставени с малко храна.

Още по темата

11 яну 2022 15:08

18

10 яну 2022 19:00

93

10 яну 2022 17:00

101

Малко след полунощ на 1 януари на жителите на жилищния комплекс Mingde 8 Yingli е било съобщено, че трябва да напуснат домовете си и да влязат в карантинния център. Свидетел твърди, че в комплекса са пристигнали 30 автобуса, а според друг са били прехвърлени 1000 души. След това жителите са били оставени в автобусите в продължение на няколко часа.

Извън лагера мъж е бил пребит от работници, следящи за пандемията, след като е излязъл от дома си, за да си купи кифлички на пара, показват кадри.

На жителите е забранено да излизат навън, а магазините са затворени, с изключение на тези, в които се продават стоки от първа необходимост.

Анян е важен археологически обект, древна столица на династията Шан и място, където е открита най-ранната китайска писменост върху т.нар. оракулски кости. Градът съобщи, че е забранено движението на превозни средства, които не са от първостепенно значение. Броят на случаите все още е сравнително малък, като от началото на понеделник до 8 ч. сутринта във вторник са потвърдени 58 нови случая.

Повече от 2000 души са заразени в Сиан в най-голямата епидемия в Китай след първоначалната в Ухан. Древната столица е популярна туристическа спирка, в която се намират руините на Теракотените воини, а също и завод за компютърни чипове на Samsung. Градът съобщи за 13 нови случая през последния 24-часов период, което е по-малко в сравнение с повече от сто случая на ден в пика на епидемията.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илия Лазаров: Путин търси своето място в историята

„Съвсем нормално минаха срещите. След един дълъг период на разваляне на взаимоотношенията се стига до възобновяване на диалога. Никой не очаква, че диалогът ще тръгне изведнъж. Той започна на ниво заместник-министри“, посочи международният анализатор Илия Лазаров в студиото на „Денят ON AIR“. От руска страна беше точно казано какви са […]