Китай: Компютърни игри само по три часа седмично

NetNews

Децата и младежите в Китай вече ще могат да играят компютърни игри само по три часа седмично – и то точно между 20.00 и 21.00 часа местно време в дните петък, събота и неделя. По всяко друго време на технологичните концерни ще е забранено да предлагат игри онлайн, съобщи агенция Синхуа. Изключения ще има само по време на ученическите ваканции – тогава малолетните ще имат достъп до видео игри онлайн по един час на ден.

Мерките се затягат драстично

И досега в Китай действаха ограничения в ползването на интернет за малолетни, но сега те стават значително по-строги. До момента беше разрешено малолетните да играят онлайн игри всеки ден по час и половина, а през ваканциите – по три часа. Освен това беше забранено да участват във видео игри в интернет във времето между 22.00 часа и 8.00 часа сутринта.

Новите мерки усилиха значително натиска срещу мощните технологични концерни като Тенсент, който е най-големият интернет доставчик в страната. На същия концерн принадлежи например популярната онлайн игра "Honor of Kings" (Честта на кралете), която ежедневно събира по над 100 милиона активни играчи в Китай. След като властите обявиха новите рестрикции, акциите на Тенсент и останалите фирми за онлайн игри спаднаха значително. Новите мерки могат относително лесно да се прилагат и контролират в Китай, защото играчите в интернет са длъжни да се регистрират с данни от личните си карти. Тенсент освен това се опитва с помощта на технологии за лицево разпознаване да осуети достъпа на малолетни играчи, които нощем използват профила на своите родители, за да заобиколят забраните.

"Електронен наркотик"

Властите в Китай обявиха също, че в бъдеще ще контролират още по-строго гейминг-концерните. С това те реагират на опасенията за увеличаващо се пристрастяване на децата и младежите към онлайн игри. Лекари и учители в Китай отдавна се оплакват от влошеното зрение и влошените резултати на учениците, както и от липсата на достатъчно спортни занимания сред децата. В началото на август в една правителствена медия се твърдеше, че видео игрите са се превърнали в „духовен опиум“ и „електронен наркотик“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Паяк размаза кола при опит да я вдигне в София (СНИМКА)

Кола пострада след нелеп инцидент в столицата. Паяк се опита да вдигне автомобила в нарушение, но неуспешно. Когато репатриращият автомобил закачил колата и направил опит да я вдигне, металната стрела се откачила и се стоварила на тавана на нарушителя, става ясно от фотоси, разпространени в социалните мрежи. Пострадалият автомобил е […]