Китай: НАТО трябва да се откаже „от манталитета от Студената война“

NetNews

Китай упрекна днес НАТО в „манталитет от Студената война“, предаде Асошиейтед прес.

Алиансът трябва да се откаже „от манталитета от Студената война, антагонизма и практиката на създаване на врагове“, каза говорителят на китайското министерство на външните работи, Чжао Лицзян. Той призова НАТО „да не се опитва да потопи в хаос Азия и целия свят, след като предизвика безпорядък в Европа“, предаде БТА.

Говорителят на китайското министерство на външните работи обвини страни от НАТО в „нагнетяване на напрежение и провокиране на конфликти“ с изпращането на военни кораби и самолети в райони близо до континенталната част на Азия и Южнокитайско море.

Изявлението беше направено на фона на срещата на лидерите на държавите от алианса, които определиха Китай като едно от предизвикателствата пред НАТО, както и след неотдавнашното прехващане от китайски изтребител в международното въздушно пространство на разузнавателен самолет на членуващата в алианса Канада, породило обвинения от нейна страна в безразсъдно поведение на китайския пилот.

Наред с това на 26 май американският съюзник Австралия заяви, че Китай е предприел опасен акт на агресия срещу самолет на австралийските военновъздушни сили, извършвал въздушно наблюдение над Южнокитайско море.

Чжао Лицзян разкритикува и санкциите срещу Русия, чиято инвазия в Украйна Пекин отказа да осъди или да обяви за акт на агресия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Москва: Засилването на присъствието на НАТО в Източна Европа ще доведе до ответни мерки

Разполагането на допълнителни сили на НАТО в Източна Европа ще доведе до компенсаторни мерки от страна на Русия. Москва разполага с необходимите възможности и ресурси за стопроцентово гарантиране на сигурността си. Това заяви пред журналисти руският заместник-министър на външни работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. „Това, което се случва сега […]