Китай пусна задържаните канадци след повече от 1000 дни в затвора

NetNews

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че двамата задържани в Китай канадски граждани Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор са на път за Канада, предаде news.bg, позовавайки се на Global News. Те са отново на свобода, след като прекараха над 1000 дни в затвора в Китай. Трюдо каза, че двамата са се качили на самолет в събота сутринта с посланика на Канада в Китай Доминик Бартън.

"Тези двама мъже са преминали през невероятно трудно изпитание, каза Трюдо. Добра новина за всички нас е, че те са на път за вкъщи при семействата си."

Това се случва часове, след като финансовият директор на Huawei Мън Уанджоу беше освободена от домашния арест във Ванкувър и ѝ беше позволено да се върне у дома в Китай, след като сключи сделка с американското правосъдие. Очаква се през следващата седмица тя да замине за Китай.

През август стана ясно, че китайски съд е осъдил канадския бизнесмен Майкъл Спавор на 11 години затвор и депортация за шпионаж. Съдебният процес се проведе през март, но решението не беше публикувано заради процеса срещу Ванчжоу. Трюдо разкритикува Китай за блокирането на достъпа до процеса срещу Спавор. Официално, Пекин не призна, че между двете дела има връзка.

Отава декларира неведнъж, че освобождаването на двамата е приоритет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Английска Висша лига - до какви изводи водят първите пет кръга

Няма никакво съмнение, че Висшата лига на Англия е най-конкурентното, най-качественото и вследствие на това най-интересното и най-гледано футболно първенство на планетата. Както в редица страни по света, и в България това първенство има най-много фенове, като със сигурност всеки един от въпросните фенове преди и по време на всеки […]