Кога чаршафите застрашават здравето ни?

NetNews

Всеки обича да прекарва повечко време в леглото – дали в безгрижно излежаване, следобедна дрямка или пълноценен сън. Без значение дали сами или с компания едно нещо е факт – прекарваме повече от една трета от живота си в леглото. Но това уютно място бързо може да се превърне в развъдник за бактерии и гъби, предупреждава микробиологът Филип Тиерно от университета в Ню Йорк, пише jenata.blitz.bg.

Но оказа се, че има и друга заплаха за здравето ни – тя се крие в това колко често перем чаршафите, в които спим.

„Ако се остави твърде дълго непочистен, микроскопичният живот в гънките на чаршафите може дори да ни разболее“, смята Тиерно.

За да се предотврати това, чаршафите трябва да се перат веднъж седмично, съветва той.

Хората произвеждаме стандартно над 70 – 80 литра пот всяка година в леглото. А когато е топло и влажно, тази комбинация се превръща в онова, което учените наричат „идеална среда за развитието на гъбични култури”.

Освен микробите, леглото ви гъмжи и от други „обитатели“ – мъртви кожни клетки, секрети, полени, почва, животинска козина и дори животински екскременти.

Този коктейл става опасен след около седмица. Мръсотията може да предизвика кихане и кашляне, тъй като микробите са толкова близо до устата ви, че вие просто сте принудени да ги вдишате.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Песков: Заплахата за териториалната цялост на Украйна идва от Полша

Заплахата за териториалната цялост на Украйна идва от Полша. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. „Фактът, че през последните месеци от Полша идва много, много враждебна реторика – тя традиционно не е приятелска, но през последните месеци стана враждебна“, заяви Песков и утвърди, че е очевиден факт, че […]