Кои са най-разпространените полово предавани болести и какви са техните симптоми?

NetNews

Всеки е застрашен, но мнозина не вярват, че могат да се заразят с венерическа болест. Което е погрешно, защото далеч не при всички причината за това е честата смяна на сексуалния партньор. И най-моногамните могат да се заразят. Днес са познати повече от 30 различни венерически болести. Симптомите могат да бъдат от неприятни до животозастрашаващи. В началната си фаза заболяванията обикновено се лекуват с антибиотици.

Сифилисът може да е смъртоносен

Сифилисът е познат от над 500 години. Инфекцията се причинява от бактерия и се предава най-вече по полов път. Но от сифилис може да се разболее човек и от преливане на заразена кръв, както и от спринцовка при наркозависимите.

Ако двамата партньори имат малки ранички в устната кухина, бактерията може да бъде предадена дори и при целуване. Заразена бременна жена може да предаде бактерията и на плода. Ако сифилисът не се лекува, може да доведе до летален изход. Болестта преминава през различни стадии: започва се с обрив и язвички по кожата, а в крайната си фаза може да доведе до менингит и парализиране на черепномозъчните нерви.

Гонореята е силно заразна

Гонореята, още позната като трипер, също е бактериална инфекция. Причинява се от бактериите гонококи (Neisseria gonorrhoeae), които атакуват лигавицата на пикочните и половите органи. Инфекцията е силно заразна. Тя се предава при полов акт без предпазни средства, но също така и при орален секс, при допир или петинг. Триперът може да бъде предаден и от заразена майка при раждането на бебето.

Симптомите при мъжете и жените са сходни: жените получават течение, сърбеж и болки при секс, а при мъжете признак за трипер могат да бъдат и болките при уриниране. И тази полова болест се лекува с антибиотици. Някои щамове на гонококовата бактерия обаче са добили резистентност към част от антибиотичните препарати, затова гонореята се лекува с комбинация от два различни антибиотика.

Хламидиите носят риск от безплодие

Хламидиозата е най-често предаваната по полов път инфекция. Причинява се от бактерията Chlamydia trachomatis. Най-вече жени се заразяват с хламидии, много от тях дори без изобщо да разберат. Хламидиите се предават чрез директен контакт с инфектирана лигавица или с телесни течности, например при вагинален или орален секс, ако не са взети предпазни мерки. Инфекцията обаче може да се предаде и при използването на различни секс играчки, например вибратори. Бременните жени могат да предадат хламидиите на детето при раждане.

Най-разпространената форма на лечение е приемането на антибиотик в продължение на 7 дни. След това инфекцията обикновено е преборена. Ако обаче заболяването не се лекува, и при мъжете, и при жените то може да доведе до безплодие.

Хепатит B може да се предаде дори чрез сълзи

Хепатитът съществува в няколко варианта. От тях хепатит В е венерическа болест, която се причинява от хепатитния вирус тип В. Предава се чрез семенна или вагинална течност при вагинален, анален или орален секс, но също така и чрез слюнка, урина или дори сълза.

При новородените и бебетата съществува опасността от предаване на инфекцията чрез кърмата на заразена майка. Възможно е и заразяване чрез използване на самобръсначка или четка за зъби на болен от хепатит В. Същото важи и за уредите за поставяне на пиърсинги или за татуиране. В миналото нерядко инфекцията е била предавана при кръвопреливания или по време на хирургични операции, но към днешна дата контролът е затегнат.

Човешкият папиломен вирус е широко разпространен

Почти всеки сексуално активен човек се заразява през живота си с човешки папиломен вирус – като не е задължително това да става при полов контакт. Достатъчен е само телесен контакт със заразено лице, например в сауната. Познати са над 200 разновидности, като по-безобидните типове причиняват брадавици в гениталната област. По-високорисковите се задържат по-дълго време в тялото и водят до изменение на клетките и могат да създадат предпоставки за рак – при жените най-често на маточната шийка, а при мъжете на устната кухина и гърлото. От септември 2006 година има ваксина срещу някои видове човешки папиломен вирус, а през 2015 година беше одобрена и още една ваксина. Ваксинирането е предназначено основно за деца и младежи между 9 и 14 години.

ХИВ/СПИН не означава непременно смъртна присъда

Вирусът ХИВ уврежда имунната система и може да доведе до заболяване от СПИН. Трябва да се прави разлика между СПИН и ХИВ: с първото обозначаваме болестта Синдром на придобитата имунна недостатъчност, а ХИВ е самото инфектиране с вируса. ХИВ се предава посредством контакт с телесни течности на заразен човек – сперма, вагинална течност – по полов или кръвен път.

През последните 40 години СПИН се превърна от смъртоносна в хронична болест, с която човек може да живее със съответната терапия и медикаментозно лечение. От 1996 година се използват и антиретровирусни медикаменти, които се вземат ежедневно и до живот. Те предотвратяват разпространението на вирусите в тялото и намаляват опасността от развиване на СПИН.

Напредък има и в областта на превенцията: тъй наречената преекспозиционна профилактика за ХИВ се прилага на негативни пациенти с висок риск от заразяване за предпазване от инфекция. Към тази група спадат например мъже, които правят секс с други мъже, или партньорите на хора с ХИВ. При правилно приложение профилактиката предпазва от заразяване с ХИВ подобно на презерватива, но не и от другите болести, предавани по полов път.

Автор Гудрун Хайзе

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

До какво води сексуалният дефицит при жените според древен документ

Експертите са дешифрирали древен свитък на около две хиляди години. Мистериозният документ е бил в Базел дълго време. Сега, благодарение на работата на специалистите от Базелския университет, е станало ясно какво съдържа, пише Zdrave.to. Оказа се, че папирусът се състои от няколко залепени листа и е един вид медицински трактат. […]