Кой доставя ракети на „Хамас“?

NetNews

„Хамас” може да разчита на изобилие от ракети и други оръжия в продължаващия си конфликт с Израел, като палестинската екстремистка група може да се похвали с още по-голям и по-ефективен арсенал, отколкото в предишните противостояния, пише АФП.

Анализатори твърдят, че „Хамас” е в състояние да стреля по-често и по-далеч в Израел в сравнение с минали конфликти за Газа, отчасти поради подкрепата на Иран. Ето поглед към арсенала на „Хамас”, как се е развил през последните години и какъв ефект има върху текущия конфликт.

Какво ни показа този конфликт?

Ислямисткото движение, което е на власт в Газа, въпреки израелската блокада в продължение на близо 15 години, изненада Тел Авив и други израелски градове с насилието и честотата на своите ракетни обстрели. Повече от 3000 ракети са паднали върху Израел през изминалата седмица, с темп, поставящ на издпитание израелската система за противоракетна отбрана „Железен купол”.

За първи път "Хамас" използва ракета Ayyash 250, чийто обхват е 250 километра.

„Най-впечатляващият факт от тази война е колко ракети са успели да изстрелят за кратък период от време и едновременно“, каза Фабиан Хинц, независим анализатор, който се фокусира върху ракетите в Близкия изток.

"Огневата мощ на „Хамас” както по отношение на броя на ракетите, така и по обсега им, далеч надхвърля случвалото се при по-ранните напрежения, а израелските ответни мерки са бързи и опустошителни", заяви Международната кризисна група (ICG).

"Във военно отношение Израел беше изненадан от разширения оперативен капацитет на „Хамас” да изстрелва толкова много ракети наведнъж и по такива далечни цели", добавиха от ICG.

Кой доставя оръжие на „Хамас”?

Допреди няколко години Судан подкрепяше палестинците, по-специално чрез разглобени на части оръжия, пренасяни през Египет. Но мирното споразумение през 2020 г. между Судан и Израел след свалянето на авторитарния лидер Омар ал Башир сложи край на споразумението.

Сирия при президента Башар Асад също доставяше ракети в миналото.

Но сега Иран е най-значителният поддръжник на палестинските групи.

„Подкрепата за действащите лица в региона се превърна в основен стълб на военната позиция на Иран“, се казва в доклад на Международния институт за стратегически изследвания миналия месец.

"Дейността на Иран за разпространение на оръжия се фокусира върху сирийския режим и недържавни участници в Газа, Ирак, Ливан, Сирия и Йемен", се добавя в него.

Следящ отблизо развитието на нещата експерт по оръжия, който остава анонимен, но публикува констатации в "Tуитър" като Caliber Obscura, каза пред AФП, че иранският подход не се отнася само до трансфера на оръжия.

"Те са свързани с прехвърляне на ноу-хау, шаблони за дизайн и най-добри практики", каза анализаторът. Ракетите "са проектирани специално за прокси сили, които да бъдат просто произведени и лесно сглобяеми с прости инструменти".

Колко големи са оръжейните запаси на „Хамас”?

Според експерти, с които се е свързала АФП, „Хамас” можеше да разчита на значителна ударна сила от 12 000-13 000 ракети преди началото на настоящия конфликт. Производственият капацитет е труден за оценка.

"Те не искат да бъдат в ситуация, в която ще останат без ракети след две седмици, така че предполагам, че оценките на запасите са занижени", каза Calibre Obscura.

"Те определено имат значителни запаси. Мисля, че са подготвени за продължителен период от време."

„„Хамас” има дълга история на производството на ракети и те се оказаха разумни, изобретателни, креативни със сглобяването на големи ракети“, каза анализаторът.

В миналото „Хамас” дори успял да получи невзривени британски боеприпаси от Първата световна война от плавателен съд, потънал край Газа, отбелязва анализаторът.

Може ли „Хамас” да противодейства на наземна офанзива на Израел?

Анализаторите предупреждават, че всяка израелска сухопътна офанзива в Газа ще предизвика нова спирала на насилие.

"Конфликтът може да се влоши още", казаха от ICG.

Това също не би било лесен вариант за Израел, тъй като Газа е един от най-гъсто населените райони на земята и предлага потенциално кошмарна война в своите приличащи на лабиринтни улици.

"Това е градска битка в много гадна среда", каза Хинц. Подобен сценарий също би включил в игра различни аспекти на стратегията и арсенала на „Хамас”, включително мрежата от тунели под Газа, противотанкови ракети и гранатомети.

"Те биха получили бойни инструкции от иранците, от „Хизбула”,биха погледнали към „Ислямска държава”", каза Calibre Obscura и добави, че сухопътното нашествие "няма да бъде чисто и просто … те („Хамас”) биха се защитили вероятно доста ефективно" .

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Светлан Стоев: Нападенията срещу цивилното население в Израел и Палестина трябва да спрат

Министърът на външните работи Светлан Стоев изрази сериозно безпокойство от високата степен на напрежение между Израел и Палестина, от ракетните атаки от Газа, нападенията срещу цивилно население, довели до многобройни жертви, както и от между-общностните сблъсъци на територията на Израел, съобщиха от МВнР. „Продължаващият ракетен обстрел от „Хамас” и други […]