Комитова: Източват бюджета чрез схема за срутища и пътища

NetNews

Схема за източване на държавния бюджет чрез проекти за укрепване на срутищата и изграждане на пътища разкри на брифинг регионалния министър Виолета Комитова.

Тя разкри, че от над 80 проекта за укрепване на срутища е изпълнен само един – този за Рилския манастир. По всички останали не се работи, а срокът на проектите изтича в края на 2021 г.

Констатациите ни от проверките на "Автомагистрали" и на свлачищата съвпадат с тези на Сметната палата. Вече посочихме пред медиите, че от 84 проекта, е само един изпълнен. Под проект се разбира нещо, което е нарисувано на хартия и е с разрешение за строеж. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова.

Тревогата на МРРБ е, че заради краткия срок, проектите за укрепването на свлачищата няма да бъдат завършени. Такава схема имало и в "Автомагистрали".

"Първо имаме прескочени обществени поръчки, след това имаме фирми, които сами си определят цените. Трето – има огромен инвестиционен риск, тъй като са дадени едни пари на фирми, които не са били необходими по това време. Това са големи пропуски, извършени от ръководителя на "Автомагистрали" г-н Беличев", обясни Комитова.

Тя е категорична, че трябва да се върнат обществените поръчки и парите към тях. Комитова не е съгласна и тези поръчки да се правят на инженеринг. Според нея трябва да има 84 компании, които да се справят с 84-те свлачища.

"Това означава, че вместо да имаме раздадени 400-500 млн. лв. на 25 фирми, сме могли да включим 250 компании, които са малки и средни предприятия", обясни министърът.

Проблемите в двете министерства са общи. И при язовирите, и при магистралите има дружества – шапки, добави министърът на икономиката Кирил Петков.

Той посочи и сходен случай в икономическото министерство – при 416 язовира, 86% от договорите са сведени до 7 компании. От тези 416 язовира са завършени само 10, от които нито един не е в експлоатация и не е пълен.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бой по докторите, бооой!

От няколко дни се вихри нова ожесточена атака срещу докторите. За пореден път, атака по докторите. Не мога да проумея защо лекарските организации не кажат ВСЪЩНОСТ за какво става дума? И за умрялото дете в Търново и за "изхарчените" пари в Пирогов? Защо простичко нямат куража да обяснят, че има […]