Конгресът отпуска на Израел 1 млрд. долара за системата „Железен купол“

NetNews

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри законопроект за предоставяне на 1 милиард долара на Израел за обновяване на системата за противоракетна отбрана "Железен купол", съобщи VoA. Това стана след като представители на т. нар. прогресивно крило на Демократическата партия през седмицата принудиха останалите конгресмени да изключат от закона за федералния бюджет текста за отпускането на тези средства за израелската страна.

Подпомагането на израелската противоракетна отбрана беше подкрепено с мнозинство от 420 конгресмени, "против" гласуваха осем демократи и един републиканец.

След гласуването в долната камара документът беше предаден в за разглеждане в Сената. Засега не е известно кога той ще бъде гласуван от сенаторите.

Във вторник Камарата на представителите прие законопроекта за бюджетните разходи, от който беше изключено финансирането на отбраната на Израел. Това породи недоволство сред умерените демократи и позволи на републиканците да обвинят Демократическата партия в антиизраелски настроения, въпреки че и двете партии неизменно подкрепят Израел.

Лидерите на демократите незабавно обявиха, че внасят отделен законопроект за финансиране на модернизацията на системата "Железен купол".

Премиерът на Израел – Нафтали Бенет, благодари на двете партии в Камарата на представителите за подкрепата им. "Тези, които се опитаха да оспорят тази подкрепа, днес получиха подобаващ отговор." – заяви Бенет.

Няколкото "прогресивни" демократи, които оспориха помощта за Израел, обвиниха Тел Авив, че нарушава човешките права, като заявиха, че е причинил жертви сред палестинското население при въздушния удар, който нанесе в отговор на масираните ракетни атаки срещу израелското население, извършени през месец май от терористичната групировка "Хамас" от палестинска територия.

Преди дни отново имаше размяна на удари, започната от палестинската страна.

Ракетите са били изстреляни близо до границата на Израел с ивицата Газа късно в петък, малко след като полицията залови двама души от ислямската групировка "Ислямски джихад" в Газа, които избягаха от строго охраняван израелски затвор по-рано тази седмица.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Европа се сближава с Тайван

Шоколадът „Рута“ може да не е много известен извън Литва. Но в Тайван се превръща в истински хит, пише Financial Times, предаде Investor. Откакто балтийската страна обяви през март, че ще отвори представителство в Тайпе – едно ниво под официална дипломатическа мисия, нов индикатор за задълбочаващи се отношения, тайванските притежатели […]