Корнелия Нинова: Без ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците, по-ниска ставка за горивата и тока

NetNews

Скокът на цените е най-важният въпрос за нас. Неизбежно инфлацията се отрази върху живота на хората и наша първа грижа е да се опитаме да помогнем на домакинствата, на семействата и на икономическите субекти. Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова по време на днешното заседание на икономическата комисия.

Тя обясни, че при първия етап на високия ръст на цените са започнали проверки чрез Комисията за защита на потребителите и Стокови борси и тържища, като на някои фирми са били съставени и актове.

„По-важно е какво да предприемем оттук нататък, за да помогнем на хората цените да не са толкова високи“, категоричен бе вицепремиерът и допълни, че високите цени са повлияни от външни фактори, но и от вътрешни опити за спекула.

„Обсъждаме намаляване на ДДС на някои от хранителните стоки, включително и нулева ставка на ДДС на хляб, плодове и зеленчуци. Ще предложим и да се намали ДДС и акцизи на горива и на регулираните от КЕВР стоки – ток, вода и парно. Сигурни сме, че по този начин ще паднат цените“, заяви Нинова. Трета мярка е облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, както за държавните, така и за частните.

„Предвиждаме и механизъм за компенсация на доходите“, каза още вицепремиерът на икономиката на индустрията, като уточни: „Настояваме и помощта за фирмите от 300 лева за мегаватчас да продължи и от 1 май, защото тя изтича в края на април. И за доходите – преизчисляване на пенсии, разговор за увеличение на минималната работна заплата, понятието „енергийна бедност“ да се запише в закона.“

Във връзка със законопроекта за колекторските фирми Нинова обясни, че е обсъждан години наред.

„Внасяме изцяло нов закон, който да уреди материята. Той мина през един труден тримесечен път и няма друг законопроект, който е минавал през такива цедки и процедури“, заяви тя и изтъкна, че този законопроект ще бори сивия сектор в българската икономика.

По думите ѝ от ДАНС са изготвили подробен доклад по темата, който се намира в секретно деловодство и е засекретен дори за нея.

„Всичките ви съмнения колко е нужен този Закон за колекторските фирми ще изчезнат, веднага щом се запознаете с изготвения от ДАНС доклад“, обърна се Нинова към депутатите от комисията и уточни, че никой досега не е посмял да се захване докрай с тази тема.

Тя подчерта, че законопроектът ще засегне годишен оборот в размерите на 3.7 до 4. млрд. лева. „Изисква се смелост и характер, за да сложим край на това“, добави тя.

Министърът на икономиката и индустрията посочи и някои от основните мерки и промени, които се предвиждат, а именно: Въвеждане на регистър на фирмите, които изпълняват тази дейност, защото досега не е имало такъв. Въвеждане на изисквания към фирмите, които могат да събират вземания, като едно от изискванията е за минимален капитал, както и управителите на съответните фирми да нямат влезли в сила присъди.

„Първо – бих отделила правата на потребителите и тяхната гаранция, те трябва да са уведомени, че взимането им е прехвърлено. Второ – потребителите трябва да имат право на писмено оспорване. На трето място сме регламентирали начините, по които може да се събират дълговете – чрез ограничаването на времето, когато може това да се прави“, обясни вицепремиерът.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Великобритания и Индия сключват споразумение за свободна търговия

Британският премиер, Борис Джонсън, посочи, че е готов да предложи повече визи за Индия в замяна на сключване на споразумението за свободна търговия тази година, което може да увеличи годишната двустранна търговия с милиарди паунда, предаде Ройтерс. Джонсън даде знак, че е готов да бъде по-сговорчив по въпроси, които биха […]