Кралицата назначи Лиз Тръс за премиер

NetNews

Кралица Елизабет Втора назначи днес Лиз Тръс за нов премиер на Великобритания, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Това стана на церемония в замъка Балморал в Шотландия. „Кралицата прие на аудиенция днес депутатката Елизабет Тръс и поиска от нея да състави ново правителство. Г-жа Тръс прие предложението на Нейно Величество и ѝ целуна ръцете, за да отбележи своето назначаване за министър-председател и първи лорд на Държавното съкровище“, съобщи Бъкингамският дворец в комюнике.

Малко преди това британската кралица прие на аудиенция Борис Джонсън, който официално подаде оставка като премиер след малко повече от три години на поста. Вчера бе обявена победата на Лиз Тръс на вътрешните избори за лидер на управляващата Консервативна партия. Днес тя замени и като премиер Джонсън, който бе принуден да се оттегли, след като се замеси в поредица скандали. 47-годишната Тръс стана 15-ият министър-председател на Великобритания при 96-годишната кралица Елизабет Втора, която се възкачи на трона преди 70 години, отбелязва АФП.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Сърбия забрани износа на този продукт

Сръбският кабинет въведе днес ограничения на цената на млякото и забрани износа на този продукт до 30 септември заради недостига му в сръбските търговски вериги, съобщи вестник „Политика“. По данни на изданието сръбското правителство е решило да ограничи цената на млякото с масленост 2,8 процента на ниво 128,99 динара (1,10 […]