Крах за ямболския футбол: Градът остана без мъжки отбор след изключването на ФК „Ямбол 1915” от БФС

NetNews

Футболен клуб „Ямбол 1915” е изключен като член на Българския футболен съюз. Участието на клуба в първенствата е преустановено, като той не може да упражнява правата на член на БФС, включително право на глас на конгрес и правото да предлагат кандидати за избирането им в органите на съюза. Това се казва в уведомително писмо на БФС до ямболския клуб от 20 април.

Клубът е изключен с решение на Изпълнителния на БФС по т. 6.2. от Протокол № 4/23.03.2022 г., се казва в писмото. В мотивите се посочва, че спортен клуб може да е член на лицензирана спортна федерация, ако членовете на управителния му орган не са членове на управителен орган на друг клуб, член на същата федерация. При проверка се установило, че в Управителния съвет на ФК „Ямбол 1915” е вписан Димитър Димитров, който е представляващ и на ФК „Червена звезда” /с. Каменец/. Извършено е нарушение на разпоредби на Закона за физическото възпитание и спорта и Устава на БФС, което е основание за налагане на санкцията.

Действително, от няколко седмици Футболен клуб „Ямбол 1915” не участва в срещите от първенството на Югоизточната трета лига. Отборът е разпуснат, а привлечените футболисти отвън са си отишли от града. Към момента няма публично обявена официална позиция на ръководството на клуба.

Припомняме, че на 23 март 2022 г. ИК на БФС прекрати членството на десетки клубове в съюза заради административно нарушение. Поводът за това бе организираното от Димитър Бербатов на 18.03.2022 г. в Националния дворец на културата и, според съюза, несъвместимо с членството в БФС, събиране на клубове. ФК „Ямбол 1915” обяви тогава, че подкрепя кандидатурата на Бербатов за президент на БФС.

„Ръководството на Ямбол 1915 вярва, че времето за промяна в управлението на българския футбол е дошло и смята, че Димитър Бербатов и неговият екип са най-правилният избор за това. Сегашното управление на БФС направи много за развитието на футбола през последните години, но е време да предаде отговорността на следващото поколение футболни ръководители, които с нови идеи и енергия да ускорят развитието на любимия ни спорт. ФК Ямбол 1915 пожелава успех на Димитър Бербатов и неговия екип!“, се казва в становище на клуба.

Видно от цитираното писмо обаче, последвалите събития не са в полза на ФК „Ямбол 1915”, който остава без мъжки отбор. Независимо на какво основание е изключването, следствието е,  че отборите, участващи в първенства, организирани от БФС, се изваждат от съответните групи. Резултатите им до този момент се зачитат, а на противниците им по програма до края се присъждат служебни победи с 3:0.

Проблемът има и имуществена страна. Клубът получава десетки хиляди левове като финансиране от бюджета на община Ямбол, освен това му е предоставена безвъзмездно спортна площадка „Арена” – Ямбол и общински места за реклама на спонсори. Задължително условие за това е вписването в публичните регистри на спортните клубове на Министерство на младежта и спорта. А то ще бъде заличено с изключването на ФК „Ямбол 1915” от БФС. И тези отношения с общината ще трябва да бъдат прекратени. От което губи само футболът в Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мохамед Салах: Искам Реал Мадрид на финала, Ман Сити е много тежък съперник

Звездата на Ливърпул Мохамед Салах жадува реванш срещу Реал Мадрид на финала в Шампионска лига. Мърсисайдци достигнаха до мача за трофея след победа и на реванша срещу Виляреал с 3:2 и общ резултат от двата мача 5:2, а в другия полуфинал тази вечер ще спорят Реал Мадрид и Манчестър Сити. […]