Крикор Азарян пред „Умно село“: Театърът е място за очовечаване

NetNews

Какви са „Възгледите на един стар клоун” ще разкрие новият епизод от документалната поредица „Умно село“ по Bulgaria ON AIR на 13 март, от 19:30 часа, посветен на проф. Крикор Азарян, или както с любов го нарича цялото театрално съсловие и поколения негови студенти – Коко.

Приживе „мъдрецът на българския театър” често говори за себе си като за клоун, какъвто се е привидял в портрета, направен му от един от най-известните му ученици – Мариус Куркински.  

Епизодът от художествено-документалната поредица „Умно село” представя пъстрата арена на живота на един стар клоун, в която дефилира истинска менажерия: хора, опитващи да полетят, скитащи души, вишневи градини пълни с тайни, приказки с щастлив край, такива с трагичен финал и др. А на сцената, в червения плюш на реквизитния файтон, са се настанили Йордан Радичков, другите клоуни – Наум Шопов и Тодор Колев, кралиците на сцената Славка Славова, Илка Зафирова, Катя Паскалева и учениците Мариус, Стефан, Камен.

Камерата на поредицата е съхранила и уникален архив от срещата на Коко в родния му Пловдив с тримата „алафранги” на града – Георги Божилов-Слона, Димитър Киров – ди Киро и Атанас Кръстев – Начо Културата.

Коя е твоята тайна – ще запитат клоуна. „Моята тайна е моето бягство в другата реалност… тя е моето спасение. Улавям се как  езикът ми, маниерите ми, проблемите, се променят – чрез текстовете на Шекспир, на Чехов, на големите… Когато поставям текстовете им в театъра, това някак ме очовечава”, споделя той.

Филмът „Възгледите на един стар клоун” носи усещането за едни особени вибрации на духа, за струпване на класа и талант, за обмен на духовност, подхранвана от общите биографии на хора, живели в интересни времена.

Не пропускайте епизода от поредицата „Умно село“ – тази неделя, 13 март, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Скандални разкрития от гаджето на Теофиков

Гаджето на покойния поп-фолк изпълнител Денис Теофиков – Алекса, най-накрая проговори след огромния хейт в мрежата, който отнесе след смъртта на гаджето си. „Достатъчно дълго мълчах, но всичко си има граници! Вие прекалихте! Аз излязох черната овца. И защо? Защото бях единственият човек до Денис до последния му дъх?!“, написа […]