Жертвата от циганското клане в Рогош със скандални разкрития в съда

NetNews

Филип Янков, обвинен в опит за предумишлено убийство в Рогош, отново се изправи пред съда. Делото тръгна по общия ред, с разпит на всички свидетели, пише trafficnews.bg.

По време на разпоредителното заседание Янков отказа да признае вина. По думите му фактите не са такива, каквито са описани в обвинителния акт.

Кървавият инцидент стана в средата на май 2020 година. Мъж бе намушкан в пловдивското село Рогош. До инцидента се стигна след скандал между двама мъже от различни ромски фамилии. По-възрастният извади нож и намушка другия. Пострадалият бе с 4 прободни рани.

Единствено намесата на лекарите и осъществената оперативна интервенция предотвратили настъпването на смъртта на 32-годишния.

Извършителят Филип Янков днес се изправи пред магистратите в Окръжен съд. 57-годишният мъж е с повдигнато обвинение за опит за предумишлено убийство.

Янков обитавал къща със семейството си в Рогош. В съседни домове живеели представители на фамилията на 32-годишния Ванев. Между двете семейства възниквали скандали и конфликти, придружавани със закани. Причината се оказали секс записи, публикувани в социалните мрежи.

Пръв пред магистратите застана наръганият Тодор Ванев. Той подробно разказа как се е стигнало до скандала, придружен с опит за убийството му. 32-годишният мъж заяви, че до влошаване на взаимоотношенията между двете фамилии се е стигнало след два секс клипа между него и една от снахите на подсъдимия Янков.

„Аз и Атанаска имахме връзка преди близо 4 години. 1 година и половина преди инцидента скъсахме, но тя не спираше да ме компрометира. Разказваше, че „стрелям с халосни патрони” и съм хомосексуален. Един ден при мен дойде Златка, която е съпруга на брата на Филип. Тя ми каза, че Янков иска да ги изгони от къщата и че иска да разкаже за мен и Атанаска. Така Филип ще получи инфаркт, ще умре и те ще наследят къщата с двора.

Аз не се съгласих, но след провокациите, че не съм мъж, аз изпратих на Златка двата клипа. На кадрите се виждаше как с Атанаска правим секс. Наска знаеше, че снимам и всичко бе доброволно. След това обаче Златка разпространи клиповете навсякъде, дори стигнаха до Филип. От тогава той не спираше да ме заплашва със смърт.

Обаждаше ми се по телефона, идваше на работното ми място и ми казваше, че или ще ме прегази с буса си, или ще ме наръга в гръб или ще ме застреля. Имало е случаи, в които ме е дебнел, но съседи са го спирали. Пред тъща ми е казвал, че ще остави жена ми вдовица, а децата сираци”, започна разказа си Тодор.

Той заяви още, че близо една година е ставал жертва на тормоз от клана на Янкови. Дори са създавани фалшиви профили във Фейсбук с негови снимки, от които са писани неприлични съобщения до хората, дори до роднини на Тодор.

На 15 май, в деня на нападението, родата на Ванев са подготвяли годеж. Тодор е бил на работа, но в обедната почивка със свой колега са излезли от фирмата, за да може Тодор да се подстриже.

„Отидохме у Илия, който ми направи прическа. След това реших да се отбием у къщата на Севда. Това е сестрата на жена ми и именно там щеше да се проведе тържеството. Домът на балдъзата е на 100 метра от този на Янкови. Аз отидох, за да видя Севда и жена ми, както и тъщата, които подготвяха трапезите. На улицата пред къщата видях Атанаска.

Когато слязох да проверя какво се случва, Наска извади метална тръба и ме удари. Вдигнах ръце да се защитя, но в този момент съпругата на Филип Янков изскочи от двора и ми хвърли сол в очите. Нищо не виждах, търках си очите. В това време усетих как ме пробождат два пъти под мишницата. Веднага след това ми се нахвърли внучката на Филип, Атанаска и Живка – жената на Филип.

Скъсаха ми потника и ме събориха на земята. Синът на Филип и внукът му започнаха да ме налагат с бухалки. Изведнъж Филип скочи върху мен и ме наръга с нож в гърдите. Отново замахна, но бе спрян от съпруга на Севда – Ибряма. Бликна кръв и бях в несвяст.

Колегата ми – Илия ме качи в колата и потеглихме към болницата, като междувременно се обадих на 112. Чакаше ме екип пред Окръжна болница. Последваха две операции и дълъг престой в болницата. Лекарите ми казаха, че по чудо съм жив”, разказа Тодор Ванев.

По време на заседанието Филип Янков не спря да жестикулира в знак на несъгласие с думите на Тодор. На моменти дори подсъдимият извади телефона си и пожела да покаже порно клиповете.

Съпругата на Ванев – Руска също се изправи пред съда. На моменти тя не пожела да коментира извънбрачната връзка на съпруга ѝ, както и двата секс клипа. Жената разказа, че близо година с близките ѝ са били системно тормозени от Филип Янков.

„Идвал е в дома ми и е казвал пред трите деца, че ще остана вдовица. Спирал е майка ми в селото и е заплашвал, че ще се лее кръвта на Тодор. На 15 май бях у сестра ми – Севда, за да помагаме с годежа. Около обяд чух писъци и клетви пред къщата, на улицата. Когато излязох ме нарекоха лека жена.

Съпругата на Филип – Живка ми заяви, че ще стана вдовица днес и лично ще убие Тодор. Внукът и синът на Янков бяха с бухалки, а Атанаска с метална тръба. Докато се разправяхме навън се върна Тодор. Наска веднага го нападна, Живка му хвърли сол в очите, а Филип го наръга с нож под мишницата. Жените бутнаха Тодор на земята, мъжете го удряха с бухалки.

Аз опитах да помогна, но Наска, Живка и внучката на Филип ме нападнаха. Биха ме, скубаха ме и искаха да ме съблекат. В това време Филип клекна върху мъжа ми и го наръга в гърдите. Замахна втори път, но зет ми – Ибряма го събори, настъпа му ръката и му взе ножа. През това време излезе майка ми Златка и сестра ми Нона.

Ибяряма даде ножа на майка, а тя на Нона. Последната го хвърли на една люлка в двора, докато дойде полиция. Качихме Тодор в колата на Илия и потеглихме към болницата”, през сълзи разказа Руска.

Тя допълни, че седмица след нападението, Филип Янков е разказвал на хората в ромската махала на Рогош, че съжалява, но не за стореното, а че не е успял да убие Тодор. По думите на Руска, Янков се е заканил, че следващият път ще пръсне мозъка на Ванев и ще се отърве, защото има „жълт картон” от Центъра за психично здраве.

„Като фонтана в центъра на Пловдив – така шуртеше кръвта на Тошко”, с тези думи започна разказът си балдъзата на Ванев – Нона. Тя е видяла как Ибряма взима ножа от ръцете на Филип и го дава на Златка.

„Веднага го взех и го оставих на една люлка, за да не го пипа никой докато дойде полиция. Ибряма ми каза, че Филип е наръгал Тошко, както и че са били сестра ми и майка. Всички знаехме, че са влошени отношенията на Тодор и Филип, както и че последният заплашва зет ми със смърт”, каза Нона.

И към този момент продължава разпита на свидетелите на кървавия инцидент.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кацаров: Мога да се ангажирам с реформа в здравеопазването

Винаги съм казвал, мога да се ангажирам за извършване на реформа, ако има съгласие за такава. Ако няма съгласие за реформи, няма какво да правя в МЗ. Това казва служебният здравен министър Стойчо Кацаров в интервю за сайта на Националния център за защита правата на пациентите. Кацаров коментира и възможността […]