Мащабна полицейска акция в цяла България по Великден

NetNews

Униформени и цивилни полицаи ще следят за съмнителни лица и хора от криминалния контингент, решили да извършат домови кражби по време на великденските празници. Това съобщи за „Монитор“ инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

По думите му подобни акции се правят постоянно, но тази ще е особено концентрирана върху този вид престъпление срещу собствеността поради анализи от предни години. Те показват ръст на домовите кражби по празниците, тъй като тогава много хора избират да пътуват – за екскурзия или за да отбележат деня със своите близки.

„Немалко полицаи ще работят по празниците, така че всеки, решил да извършва престъпление, трябва да има едно наум. Ако предприеме незаконни действия, най-вероятно ще празнува в ареста коментира Белишки. През годините се наблюдава тенденцията домовите кражби да намаляват значително.

Това се дължи главно на все повечето полицейски акции, концентрирани в борбата срещу тези престъпления. Органите на реда постоянно разбиват банди, които припечелват от незаконната дейност. Повечето от тях прекарват и години в затвора, което действа превантивно и отказва евентуални мераклии за лесни пари.

През първите 3 месеца на 2021 година в полицията са регистрирани 1040 домови кражби в сравнение с 1468 през същия период на миналата година. Тези данни бележат спад на това престъпление с близо 30% през първото тримесечие на т.г. Разкриваемостта пък за сметка на това е скочила значително – от 22% през януари-март 2020 г. на 28.37% през януари-март 2021 г.

1521 кражби са регистрирани в полицията в Пловдив за изминалата 2020 г., сочи справка на „Монитор“. Това прави 24% от всички регистрирани посегателства и 68% от престъпленията против собствеността в областния център и региона. Но пък и заловените престъпници са повече, отчитат криминалистите от града на тепетата. 38% е разкриваемостта на този вид посегателства върху личните вещи на гражданите.

Заради COVID епидемията извършените кражби през 2020 г. са с около 300 по-малко от тези през предходната година. През 2019 г. регистрираните кражби в Пловдив и околията са били 1821, а само година по-рано са били 2184. Основното, което следят кражбарите, както на жаргон биват наричани в полицейските среди хората, които влизат в чужди домове и крадат вещи, е кога жилището е свободно от обитателите си.

Това става и чрез социалните медии, където отишлите на почивка собственици обичат да качват снимки. Другият вариант е чрез дебнене на графика на обитателите и ако те спазват в делнични дни строго определени часове на излизане и прибиране вкъщи, престъпниците се възползват.

Варна държи второто място по домови кражби след столицата, като морският град е особено привлекателен за гастрольори от цялата страна през активния летен туристически сезон. Тогава крадци нахлуват в домове, вили и хотели, като прескачат през терасите, използват забравени или откраднати ключове или оставени от вътрешната страна на незаключената врата.

Крадците стават все по-изобретателни, а техниките, с които проникват в дома ни – все по-безшумни и деликатни, предупреждават криминалисти. Повечето обири в апартаментите се извършват в интервала между 8 и 11 часа преди обед, когато по-малко хора са си вкъщи, или в малките часове на нощта, докато стопаните спят най-дълбок сън.

Жилището се наблюдава поне 3-4 дни, а на крадците са необходими 4-5 минути, за да влязат в набелязания дом и да задигнат най-ценното. През 2020 година на територията на ОД на МВР-Варна са регистрирани общо 5880 криминални престъпления.

От тях кражбите са общо 3076 и бележат спад от 269 при 3345 за предходната година. Делът на най-масовия вид посегателства – кражбите на имущество, е 52,3 на сто, а снижението в броя им е 8 на сто. Разкриваемостта при всички кражби е общо е 25,1%, а само на домовите кражби – 33,7%.

И в Бургас от началото на пандемията се наблюдава трайна тенденция към осезаем спад на домовите кражби, която продължава и към момента. Според криминалисти причината е, че много от хората стоят по домовете си или прекарват значително по-голяма част от времето си у дома.

Те изказват и предположение, че е твърде вероятно крадците да се страхуват от заразяване предвид общоизвестния факт, че много от хората са болни от COVID и са потенциално заразни.

Броят на ограбените домове в бюлетина на полицията в Стара Загора пък на практика е една десета от „навестените“, категорични са полицаите. Причината е, че обирите стават известни доста по-късно поради отсъствието на собствениците от населените места. Мнозина пък буквално „преглъщали“ щетата заради дълго продължаващите досъдебни производства.

Последният такъв, проточил се във времето случай, е откраднати през лятото на м.г. 4 велосипеда от два адреса в Казанлък на обща стойност 3500 лв. и разкриването на извършителя -19-годишния Карло Куртев, едва на 14 април т.г., след като тийнейджърът е бил обявен за издирване заради дръзка кражба на кутия с дарения за нуждаеща се от лечение в чужбина 39-годишна казанлъчанка.

Най-често жертва на домашни обири са жителите на малките селища, но не липсват и жалби от общинските центрове и областния град.

Въпреки по-малкото кражби и повечето спипани бандити от полицията предупреждават гражданите да бъдат изключително внимателни в опазването на дома си. Ключово е да се инвестира в качествени заключващи механизми и масивни врати. Касовите брави са като детска игра за апашите и е важно те да бъдат заменени с по-надеждни.

Всичко, което дори само забавя крадеца, е полезно – това може да е резе, поставено на вътрешната част на вратата, домашно изработени пръти или тръби, които да промушваме, преди да заключим, и всякакви други приспособления, налични на пазара. Важно е и да се обърне внимание на PVC дограмите в дома, ако жилището е на нисък етаж в блока.

Те се огъват много лесно от крадците, решили да влязат с взлом. Търговците предлагат много опции за антивзломна защита на различни цени за дограма или балконски врати. Освен това желаещите да обезопасят дома си могат да монтират желязна решетка пред прозореца си или да инвестират в качествена дървена дограма, която не може да бъде огъната, а разбиването ѝ е трудно.

За да бъдат защитени от набези на апашите, хората трябва също да не разгласяват, преди да пътуват, и да бъдат по-обрани в публикуването на лична информация и снимки от екскурзии в социалните мрежи, категорични са от МВР.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защитник на Левски в болница след дербито с ЦСКА!

Централният бранител на Левски Георги Александров получи травма в рамото в края на дербито с ЦСКА. Александров се бори за топката с Джером Синклер в половината на „сините, но обездвижи рамото си. Той напусна преждевременно терена, след което бе откаран с помощта на линейка до болница, за да се провери […]