Кристалина Георгиева: Браво, Китай!

NetNews

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева похвали усилията на Китай за ваксиниране на максимален брой граждани срещу COVID-19, подчертавайки, че пандемичната политика в момента е най-добрата икономическа политика, съобщава Радио Китай.

„Трябва да ваксинираме най-малко 40 процента от населението на всички страни до края на 2021 г. и поне 60 процента до средата на 2022 г.“, каза Георгиева в приветствието си към пролетната среща на Международния финансов форум (IFF), неформална, неправителствена организация със седалище в Пекин.

Ръководителката на МВФ отбеляза, че цялостен план с предварително финансиране, осигуряване на ваксини и повече инвестиции, за да се избегнат неблагоприятни сценарии, ще струва около 50 милиарда долара в световен мащаб, като добави, че по-бързата ваксинация може да доведе до по-висока глобална продукция от 9 трилиона долара до 2025 г.

„Тук усилията на Китай са похвални – чрез предоставяне на ваксини за чужбина, като същевременно се поддържат ускорените темпове на ваксинация в страната“, каза Георгиева.

Тя отбеляза, че възстановяването в различните страни се различава радикално и това е опасна тенденция. „Малък брой напреднали и нововъзникващи пазарни икономики се движат напред, докато по-бедните страни изостават, главно поради ограниченото пространство за прилагането на нужните политики и недостига на ваксини. Изправени сме пред голяма несигурност, докато тази пандемия наистина приключи“, подчерта Георгиева.

„Всички сме в една лодка. Тази взаимозависимост е нашата сила и виждаме подновена подкрепа за многостранни усилия: от ваксини, по отношение на климата до модернизиране на международното корпоративно данъчно облагане“, добави тя.

Преходът към новата климатична икономика, посочи Георгиева, е от решаващо значение за избягване на широкомащабни икономически и финансови смущения, а целта на Китай за нулеви въглеродни емисии до 2060 г. „показва важно лидерство и подчертава глобалния консенсус“.

Според изследванията на МВФ инвестициите в зелена инфраструктура с ценообразуване на въглеродните емисии могат да увеличат глобалния брутен вътрешен продукт с 0,7 процента годишно през следващите 15 години и да създадат милиони работни места.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Богов: УМБАЛ „Александровска“ не е пред фалит, дълговете са намалели

УМБАЛ „Александровска“ не е пред фалит, 74 млн. лв. е капиталът на дружеството. 40,1 млн. са задълженията към април. Дълговете през 2020 г. са 43 млн. лв. и към тази година са намалели с около 3 млн. лв. Просрочията също са намалели“. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" […]