Крум Зарков: Коалицията оцеля на косъм

NetNews

Вчерашното решение на НС България да изпрати военнотехническа помощ на Украйна не е победа за никого. Коалицията беше запазена на косъм. Всеки направи компромис. Това каза в студиото на „Денят започва“ Крум Зарков, депутат от „БСП за България“.

Всички участници в коалицията трябва да обмислят случилото се през последния месец и да видят как, когато се зададе грешният въпрос какви тежки последствия може да има, каза той.

„Имаме нужда от коалиционна и обществена консолидация, вместо това се замеряме с обвинения, обезличаваме аргументите на всеки и това, което се гласува вчера в крайна сметка не променя кой знае с колко позицията, която България заема и досега.

Вчерашното решение е, че България няма да изпраща оръжие и боеприпаси в Украйна, че България ще помага на Украйна, както го е правила досега политически и хуманитарно. Единственото нововъведение е прословутата военнотехническа помощ, която се изразява в ремонтиране евентуално на военна техника в българските заводи – евентуално и ако е възможно. Решението не задължи българското правителство да прави каквото и да е, а му даде такава възможност. Така че топката се върна там, където и е мястото, а именно в МС“, категоричен е Зарков.

Според него писмото на Зеленски е абсурдна ситуация, след като един месец истерично се е настоявало за оръжие за Украйна, накрая Украйна да каже, че не е това, от което има нужда.

Зарков е на мнение, че това решение не е победа за никого от коалицията.

„Трябва да спрем да мислим за победа и надиграване, а защо коалицията беше създадена. Тя има за цел и много ясни задачи във вътрешнополитически аспект. Тази коалиция беше възможна, за да се изгради правова държава. В последните месеци допускаме да се поставят въпроси, които разделят, а не обединяват. Има много тежки въпроси, които трябва да се решат у нас, за които коалицията трябва да бъде много единна“, каза той.

Според него за това, че оръжия и боеприпаси няма да се пращат на Украйна, е защитена позицията на БСП. От друга страна БСП е имала други позиции, които не са били толкова защитени.

„Всеки направи компромис. Този компромис трябва да бъде оправдан пред избирателите с много конкретни мерки, които пряко ги вълнуват“, каза още той.

Все пак заяви, че е ясно, че по търговски път и чрез други държави българско оръжие стига до конфликта в Украйна – как стига и кой го доставя са въпроси, които няма да отпаднат от дневния ред, каза той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Колко мощен може да бъде Mercedes-AMG GT R от завода?

Германската компания BS Teile Center специализира в продажбата на части втора употреба за Mercedes, предимно за най-мощните AMG модели. Част от тези части са влезли в употреба за интересен проект на фирмата на базата на Mercedes-AMG GT R. Спортното купе, което от завода пристига с 4.0-литров бензинов осмак вече генерира […]