Last news in Fakti

14 Юли, 2023 19:38 814 6

Кузман Илиев: Бюджетът не прави реформа или модернизация

  • кузман илиев-
  • евро-
  • бюджет-
  • реформи

Нищо не зависи от нас, че да бързаме

Кузман Илиев: Бюджетът не прави реформа или модернизация - 1
Снимка: БГНЕС

„Ако натиснем много частния сектор, който пълни държавната хазна, с проверки, ревизии, орязване на пари по проекти, държавата ще задлъжнява, за да пълни бюджетът“, каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ икономистът Кузман Илиев.

„Бюджетът не прави реформа или модернизация. Хубавото в него е, че Василев дава сигнал, че няма панически да вдига ставките. Това е добре като сигнал, но в следващия момент започва данъчен натиск, който не е злонамерен, за да се съберат парите и да се дадат на гласовитите групи. Общественият сектор ще е добре, ако и частният сектор е добре“, посочи той.

„Хората в администрацията не са добре платени. За да са добре платени трайно, трябва да има икономически растеж и да се осъществи реформа в администрацията, в която да се върнат стимулите за онези, които работят добре. Администрацията се ползва за трудоустройване, печелене на избори и народна любов. Ако се направи анализ, който да покаже какво работи и какво не работи – хората биха се чувствали по-достойно“, обясни Илиев.

„Нищо не зависи от нас, че да бързаме. 10 години ние изпълнявахме отлично критериите за еврозоната и не ни приемаха. Изведнъж се оказа, че еврозоната не е коректна спрямо нас, защото изпълняваме критериите и вървим напред с най-ниските дългове. Във Франция дефицитът е 6%. Не трябва еврозоната да е разменна монета затова ние да сме прекалено послушни геополитически. Ако това е цената – да не можем по отношение на войната в Украйна да нямаме мнение, за мен това е опасно“, посочи икономистът.

„Има търговия на темата. Ние заслужаваме да сме в еврозоната, но не бива това да е самоцел и с цената на загубата на автономност“, каза Кузман Илиев.

„Еврозоната не е панацея, но като си вързан в борд с нея, нямаш много алтернативи, освен да имаш големи проблеми, ако не влезеш в нея. Ще трябва пак да работим много. Има хора, които фалират в еврозоната, не спазват правилата“, допълни още той.

„Димитър Радев е солиден мъж с голямо доверие от финансовата общност“, подчерта Кузман Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 1 Отговор
    Сложно е да модернизираш сиромашията.
  • 2 Гледах му интервюто на тоз кузман

    2 4 Отговор
    Ой кузмич кузмич, с мъка изслушах глупостите ти…явно са го харесали на изток и са го ангажирали с обещания за бъдеще, което трябва да заслужу

    Коментиран от #3, #4

  • 3 поет

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гледах му интервюто на тоз кузман":

    Ох, Кузмич, Кузмич, какой тъй пич, прадал карову, купил москвич !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    5 1 Отговор
    Слушай си иво м инджев, него все дебили го харесват с полирани мозъци.
  • 6 реформата ще дойде

    2 2 Отговор
    Когато всички заплати станат по три ! И който не може да ги плаща да се маха от България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове