„Кукерландия“ пропадна и в община „Тунджа“

NetNews

И в община „Тунджа“ няма да се състоят предвидентие шествия и игри на кукери, част от програмата на „Кукерландия“ 2021, научи от свой източник НетНюз.

Всяка тунджанска група трябваше да дефилира в собственото си населено място на 13 и 14 март през час във времето между 10.00 и 16.00 часа. Маскарадните формации бяха в готовност за участието си. Днес обаче са били уведомени, че празникът няма да се състои. С това отпада и последният фестивален елемент на „Кукерландия“ 2021, чието съществуване тази година се свежда до пълна формалност. От община „Тунджа“ все още няма официална информация по въпроса. Очевидно липсва и съгласуваност между нея и съорганизатора община Ямбол какво се случва в обявената обща програма.


Припомняме, че преди 2 дни община Ямбол обяви, че отпадат основните събития на „Кукерландия“ 2021: откриването и закриването на фестивала с концерт и шествие, представяне на кукерския обичай пред общината, обиколката на ямболската кукерска група в кварталите, детският фолклорен празник „Аз съм кукерче“, както и работната среща „Кукерски игри – традиции и иновации“. Решението бе мотивирано със становище на РЗИ – Ямбол относно повишаващата се заболеваемост от коронавирус.


Оказа се обаче, че когато провеждането на фестивала бе оповестено не е искано становище от здравните власти, което бе потвърдено от РЗИ. Тогава страната също бе в извънредна ситуация и бе налице отчетлива тенденция на увеличаваща се заболеваемост, включително в Ямболска област. Това поставя под съмнение адекватността на организаторите към съществуващата ситуация и целесъобразността на решенията им, включително харченето на общински средства за събитие, което в крайна сметка няма да се състои. Съвсем отделен е проблемът за липсата на навременна информация и яснота какво да очакват жителите на двете общини по отношение на емблематичния за региона и страната празник.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кемсекс - опасна сексуална практика

През последните години в Испания се наблюдава увеличаване на опасната сексуална практика, известна като кемсекс. Тя особено често се среща в големите градове. Стартира през 2012 г. в Обединеното кралство, но малко по малко се разпространява в останалата част на Европа. Какво е кемсекс (chemsex)? Терминът идва от израза химически […]