Варненският театър очаква 100-годишнината си

NetNews

Честването на 100-годишнината на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще се проведе на 27 март – Световния ден на театъра, съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в крайморския град.

Тържествата ще започнат с поднасяне на цветя пред мемориалната плоча за създаването на театъра от общинската управа с кмет Димитър Кондов и пред паметника на кмета Иван Церов, радетел за построяването на новата сграда, сега Основна сцена.

Навръх празничния ден ще бъде открит бюст на патрона на театъра Стоян Бъчваров. Публиката ще има възможност да види и три изложби. Едната експозиция е от театрални афиши от архива на културната институция, другата е костюмографска, а последната проследява историята на театъра в документи.

Юбилейният спектакъл "100!" на режисьора Боян Иванов ще започне в 19 часа на 27 март. В него участват всички актьори от настоящия състав на театъра. Хореографията на спектакъла е на Татяна Соколова, а костюмите – на Елица Георгиева. След представлението ще бъдат раздадени наградите на театъра "Златна маска" 2021, а писателката Теодора Димова ще обяви регламента на националния конкурс на Варненския драматичен театър "Нова българска драматургия".

Първото представление на професионалния театър във Варна е играно на 12 март 1921 г. Началото е поставено с постановката "Инстинктът" от Анри Кестмекер на директор-режисьорът Стоян Бъчваров. Тържествата по случай 100-годишнината обаче бяха отложени заради пандемичната обстановка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сексът, когато размерите не съвпадат

Някои двойки се сблъскват с проблем, който условно може да се опише като несъответствие на гениталиите: или пенисът е значително по-голям от влагалището и причинява болки на жената, или е твърде малък, от което се губи чувствителността. Ето какви са съветите на сексолозите: Не едно и две са проучванията, които […]