Гениалният Антъни Бърджес предсказва бъдещето в „Непокорното семе“

NetNews

„Непокорното семе“ е сатирична антиутопия в духа на Томас Малтус от английския писател Антъни Бърджес, която той публикува през 1962 г. – същата година, в която на бял свят се появява и шедьовърът „Портокал с часовников механизъм“ на същия автор. В центъра на романа с оригинално заглавие The Wanting Seed са учителят по история Тристрам Фокс и неговата съпруга Биатрис-Джоана, скърбящи след смъртта на сина им. В техния миp прекомерното увеличаване на населението предизвиква недостиг на средства за прехрана и издига на пиедестал алтернативната сексуалност и доброволната стерилизация.

Само че Дерек, братът на Тристрам, който носи маска пред обществото, за да подпомогне кариерата си, поддържа тайна любовна връзка с Биатрис-Джоана. Страстната афера води до престъпление: заченати са близнаци в условия на критична свръхпопулация. Животът допълнително се усложнява след появата на Сивите – екстремна полиция, която прилага тежки репресивни мерки. В крайна сметка Тристрам е арестуван, докато обществото започва да се променя, правителството пада от власт, възраждат се древни ритуали за плодовитост, а в цялата страна се шири зловещ канибализъм. Впоследствие Тристрам се оказва въвлечен в бутафорна война, чиято единствена цел е да прочисти обществото от ненужните му членове…

Остроумен, фантастичен, едновременно шокиращ и забавен, „Непокорното семе“ разглежда темата за цикличния характер на човешката история. От една страна блестяща и хаплива прогностика, а от друга – жанрово облицована алегория, книгата е изградена от Бърджес с изящен стил и с фин усет към провокацията… която обаче не е самоцелна, а градивна и ни помага да погледнем на себе си отстрани и да си направим важни изводи за човешката природа и за посоката, по която сме поели.

Българското издание на „Непокорното семе“ е в превод на Надежда Розова и е с художественото оформление на виртуозния Дамян Дамянов. Очаква се да излезе от печат на 30 март.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ioniq 5 ще предлага соларни панели като опция

Ioniq 5 бе представен преди няколко седмици, като първият самостоятелен модел на марката, която се отдели от Hyundai. Както дизайнът, така и технологиите му са доста интересни, а както и тогава споменахме, Ioniq 5 ще може да бъде използван като източник на енергия. Соларни панели, монтирани върху тавана на кросоувъра […]